film & fotografie

Het Huis voor de Kunsten Limburg vervult de provinciale steunfunctie ook op het gebied van film & fotografie. Wij zijn het provinciale aanspreekpunt voor (amateur)filmers en fotografen in Limburg. Wij geven (inhoudelijk en zakelijk) advies aan filmmakers, fotografen, beleidsmakers en organisaties die werkzaam zijn in de audiovisuele sector in Limburg. Naast onze adviesrol organiseren en ontwikkelen wij ook diverse film- en fotografieactiviteiten (festivals, workshops, wedstrijden, coachingstrajecten en masterclasses) op provinciaal en euregionaal niveau. Dit ter stimulering van de talentontwikkeling van jonge makers en amateurs en ter versterking van het film- en fotografieklimaat in de regio. In ons werk leggen wij continu verbindingen met andere kunstdisciplines en werken wij nauw samen met andere audiovisuele organisaties, waaronder de bij ons aangesloten Fotobond Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA).
prikbord
Op het prikbord van de discipline Film & Fotografie worden berichten geplaatst die relevant zijn voor Limburgse fotografen en filmers, zoals wedstrijden en oproepen. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
04-01-2018 13:04,

Vacature Webredacteur Fotobond Limburg

Voor het onderhouden van de website van de Fotobond Limburg is het bestuur op zoek naar een webredacteur.… Voor het onderhouden van de website van de Fotobond Limburg is het bestuur op zoek naar een webredacteur. Momenteel wordt het onderhoud van de website gedaan door één persoon. De bond wil daar graag een team van maken van minimaal twee personen.

Op de website worden alle activiteiten gepubliceerd die door de Fotobond Limburg worden georganiseerd. Ook worden de exposities van de aangesloten clubs gepubliceerd in een agenda.

Iedere maand worden alle activiteiten gebundeld in een Afdelingsbulletin dat aan alle abonnees wordt gestuurd.

Als je vertrouwd bent met Joomla is dat mooi meegenomen, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Het is wel prettig als je handig bent met de computer.

Kijk voor meer info op www.fotobondlimburg.nl. Interesse of vragen? Neem dan contact op met Frans Smets, secretaris van de Fotobond Limburg, via secretaris@fotobondlimburg.nl. 
04-01-2018 13:01,

Vacature Bestuurslid Wedstrijden & Exposities Fotobond Limburg

De Fotobond Limburg zoekt een nieuw bestuurslid dat zich bezig zal houden met het organiseren van fotowedstrijden… De Fotobond Limburg zoekt een nieuw bestuurslid dat zich bezig zal houden met het organiseren van fotowedstrijden en eventueel daaraan gekoppelde exposities.

Jaarlijks organiseert de Fotobond Limburg de wedstrijd '5-met-Samenhang' die is gericht op seriematige fotografie. Daarnaast is er jaarlijks een thematisch wedstrijd 'Limburg in Beeld', waarvan het bestuur van de Afdeling het thema vast stelt. Tweejaarlijks wordt 'Limburg Foto' georganiseerd. Ook tweejaarlijks wordt, samen met onze Belgische en Duits e collega’s, de 'Euregionale fotowedstrijd' gepland.

Ben je goed in organiseren, in communiceren en heb je enige affiniteit met fotografie, dan gaat de Fotobond graag met jou in gesprek.

Wat wij bieden is een positieve teamgeest en veel interessante contacten in de fotografische wereld in Limburg en onze buurlanden.

Kijk voor meer info op www.fotobondlimburg.nl. Interesse of vragen? Neem dan contact op met Frans Smets, secretaris van de Fotobond Limburg, via secretaris@fotobondlimburg.nl. 
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Film & Fotografie? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
film & fotografie agenda
 • 05 november 2017 - 25 februari 2018eigen activiteit Euregionale Fotowedstrijd en -exposities 2017 (OVER)BRUGGEN
  De Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, het Deutscher Verband für Fotografie Rheinland en…
  De Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, het Deutscher Verband für Fotografie Rheinland en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseerden in 2017 wederom een Euregionale Fotowedstrijd. Vrijetijdsfotografen uit Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en het Rheinland werden uitgedaagd om foto’s in te zenden over het thema: (OVER)BRUGGEN. Het thema gaat over het overbruggen van cultuurverschillen én verwijst naar architectonische verbindingen over wegen en water. Uit 211 inzendingen werden 65 foto’s en zes prijswinnaars geselecteerd. De foto’s vormen tezamen een expositie die een tijdsbeeld geeft van de huidige samenleving. De expositie reist de komende maanden door de Euregio en is te zien in Mönchengladbach, Zonhoven en Venlo. De officiële opening van foto expositie vindt plaats op zondag 5 november a.s. om 11.30 uur bij Städtisches Museum Schloss Rheydt (Schlossstraße 508) in Mönchengladbach (Duitsland).

  Onze samenleving en het gemeenschapsgevoel komen steeds meer onder druk te staan als gevolg van de aanhoudende vluchtelingencrisis, de continue terreurdreiging, politieke ontwikkelingen op zowel nationaal als internationaal niveau etc. De behoefte om de saamhorigheid te vergroten en verschillen te overbruggen is daardoor sterker dan ooit. Fotografen werden in het kader van de Euregionale Fotowedstrijd uitgedaagd om met deze thematiek aan de slag te gaan. Zij konden foto’s inzenden over het verbinden van individuen en bevolkingsgroepen en het overbruggen van cultuurverschillen. Het thema van de fotowedstrijd mocht ook letterlijk verbeeld worden. Fotografen konden ook foto’s inzenden van bruggen over wegen, water en dalen.

  Uit de 211 inzendingen werden uiteindelijk 65 foto’s geselecteerd voor de Euregionale foto expositie. De expositie is van 5 t/m 26 november a.s. te zien in Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach (DE), van 1 t/m 23 december in Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven (BE) en van 14 januari t/m 25 februari 2018 in het Limburgs Museum in Venlo (NL). De officiële opening van de foto expositie vindt plaats op zondag 5 november a.s. om 11.30 uur bij Städtisches Museum Schloss Rheydt. De drie beste individuele foto’s en drie beste series worden die dag bekendgemaakt en bekroond met een prijs. De exposities en de officiële opening zijn gratis toegankelijk.

  Klik hier voor meer informatie over de Euregionale Fotowedstrijd en -exposities. 
 • 17 december 2017 - 11 maart 2018 Tentoonstelling: Eendagsvliegen Franco Gori – regiofotografie
  Franco Gori (Lucca, 1952) is bij het publiek vooral bekend door zijn werk voor Dagblad de Limburger.…
  Franco Gori (Lucca, 1952) is bij het publiek vooral bekend door zijn werk voor Dagblad de Limburger.
  Als kind is hij met zijn ouders vanuit Italië naar Nederland verhuisd. Hij volgde zijn opleiding aan de School voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag en ontwikkelde daarna steeds meer zijn eigen typische, zeer herkenbare stijl.

  Als freelance fotograaf werkte hij 16 jaar voor Dagblad de Limburger. Kriskras door de regio fotografeerde hij een grote verscheidenheid aan onderwerpen. De zoeker op scherp, druk op de knop, dan naar de persen… Soms wel zes opdrachten per dag, in verschillende regio’s, van nieuwe schutterskoningen en eerste schooldagen tot dodelijke ongelukken.

  Centre Céramique laat deze winter een overzichtstentoonstelling zien van deze gepassioneerde, sociaal betrokken fotograaf. Hierin worden bijna 100 krantenfoto’s van Franco geëxposeerd. ‘Eendagsvliegen’, zoals hij ze zelf noemt. Vandaag actueel nieuws in de krant, morgen wordt in diezelfde krant op de markt de gebakken vis verpakt.
  Eendagsvliegen dus, maar Franco heeft de intentie om iedere ontmoeting, ieder verhaal, zo goed mogelijk in beeld te vangen. Typerend voor zijn werk is dat de fotograaf, hoe zwaar een situatie ook is, in zijn beelden altijd naar hoop zoekt, naar kracht.

  Of, zoals Franco zelf zegt: “kommer, humor en vleugjes magie zijn overal in de samenleving aanwezig”. De tentoonstelling laat niet alleen een honderdtal intrigerende foto’s zien, maar vertelt tegelijkertijd een verhaal van de lichtheid van het Limburgse bestaan en is een ode aan de regiofotografie.

  Datum: zondag 17 december 2017 t/m zondag 11 maart 2018, opening vindt plaats op zaterdag 16 december 2017.
  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
   
  Lees meer
 • 23 februari 2018 19:00 - 21:30 Nederlands Mijnmuseum toont korte dramafilm Barbara
  Op 23 februari toont het Nederlands Mijnmuseum de korte dramafilm Barbara van regisseur Mark Handels. Vanaf 19.00…
  Op 23 februari toont het Nederlands Mijnmuseum de korte dramafilm Barbara van regisseur Mark Handels. Vanaf 19.00 uur worden de bezoekers ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai. Vervolgens geeft een oud-mijnwerker een korte inleiding over de mijnbouwgeschiedenis. Joris Hoefakker, producent, zal aanwezig zijn om te vertellen over ‘the making of Barbara’ en vragen uit het publiek te beantwoorden. De avond wordt afgesloten met een borrel.

  Over de film
  De film Barbara is geregisseerd door Mark Handels en geproduceerd door Joris Hoefakker. Op 22 december 2017 ging de film in Royal Theater in Heerlen in première. De korte dramafilm speelt zich af in de jaren ’50 van de vorige eeuw en laat de angsten van de mijnwerkersvrouwen zien om hun mannen diep onder de grond en over de kameraadschap van de koempels in de mijnen. Het prille huwelijk van de jonge mijnwerker Sjef en zijn zwangere vrouw Maria staan centraal. De patroonheilige van ondergrondse mijnwerkers, Barbara, heeft de hoofdrol.

  Datum: vrijdag 23 februari 2018, 19.00 uur (aanvangstijd: 19.30 uur)
  Locatie: CBS-Weg 2, 6412 EZ Heerlen
  Kosten: € 7,50 p.p.
  Aanmelden: bezoekers kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@nederlandsmijnmuseum.eu


  Lees meer
 • 24 februari 2018 13:00 - 17:00samenwerkings activiteit CineLOVA Filmcursus ‘Van verhaal naar Scenario’
  De tweede cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Van verhaal…
  De tweede cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Van verhaal naar scenario’. Een workshop die focust op verhaalstructuur en scenarioschrijven. Het deel over ‘verhaalstructuur’ is een meer theoretisch deel waarbij nader wordt ingegaan op de structuur van een verhaal. Ook aspecten als het beschrijven van de ‘arena’ (locatie waar het verhaal zich afspeelt) en de ‘karakters’ komen in dit deel aan bod. Tijdens het deel dat over scenarioschrijven gaat, krijg je eerst algemene tips over het schrijven van een scenario. Vervolgens wordt advies op maat gegeven aan de deelnemers die een filmidee of scenario hebben aangedragen.

  Het eerste deel (verhaalstructuur) van de cursus ‘Van verhaal naar scenario’ vindt plaats op zaterdag 27 januari van 09.00-17.00 uur bij Cafézaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten. Het tweede cursusdeel (scenario schrijven) vindt plaats op zaterdag 24 februari a.s. van 13.00-17.00 uur, eveneens bij Cafézaal ’t Weverke in Schimmert. Deze cursus wordt verzorgd door Martijn Daamen.

  Wil je deelnemen aan de deelcursus ‘scenario schrijven’? Meld je dan vóór 1 februari a.s. aan door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. LET OP! Personen die zich reeds in het najaar van 2017 hebben (voor)aangemeld voor deze deelcursus hebben voorrang. Vol=Vol.

  De kosten van de deelcursus ‘scenario schrijven’ bedragen € 20 voor leden van (Cine)LOVA en € 30 voor niet-leden. Informatie over de betaalwijze ontvang je zodra jouw deelname door CineLOVA is bevestigd.

  De deelcursus scenario schrijven wordt verzorgd door scenarioschrijver Martijn Daamen (www.martijndaamen.nl). Tijdens de cursus geeft Martijn je allerlei tips over het schrijven van een scenario. Daarnaast geeft hij je advies op maat over een scenario waar je zelf aan werkt. Heb jij een vraag over een bepaalde scène uit jouw scenario en wil je die voorleggen aan Martijn? Stuur de vraag en het bijbehorende deel van het scenario dan uiterlijk 10 februari a.s. naar cinelova@gmail.com. Formuleer je vraag kort en bondig en stuur s.v.p. geen volledig scenario mee. Dit i.v.m. de voorbereidingstijd voor Martijn en het feit dat we zoveel mogelijk vragen van zoveel mogelijk cursisten willen beantwoorden. 

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 09 maart 2018 - 15 maart 2018 148 HOUR DOCS - Maak een documentaire in 148 uur!
  In navolging van het succes van het 48 Hour Film Project lanceert CineSud 148 Hour Docs. Lukt het jou om binnen…
  In navolging van het succes van het 48 Hour Film Project lanceert CineSud 148 Hour Docs. Lukt het jou om binnen 148 uur een documentaire van maximaal 10 minuten te maken en op te leveren, met als uitgangspunt een stad of locatie in Limburg? De eerste editie van 148 Hour Docs vindt plaats tussen 9 maart (kick-off) en 15 maart (drop-off) 2018.

  Deelnemen kan individueel of in groepsverband. Zowel amateurs als professionals mogen deelnemen aan het project. Als je deelneemt aan het event krijg je niet alleen een toffe tijd, maar maak je ook kans op een geldprijs en vertoningen op meerdere festivals. Daarnaast krijg je een gratis passe-partouts voor het Euregion Film Festival van CineSud op 22-25 maart a.s. bij SCHUNCK* in Heerlen. Tijdens dat festival gaat jouw documentaire in wereldpremière, krijg je gratis feedback van Joost Seelen en gratis toegang tot de DocCampus op 24/25 maart. Inschrijven voor 148 Hour Docs kan tot 7 maart a.s. (hoe eerder je je inschrijft, hoe groter de korting!).

  Kijk voor meer info op www.cinesud.nl en/of check hier de promovideo van 148 Hour Docs. 


   
 • 13 maart 2018 09:30 - 16:30 Landelijke Dag van de Cultuureducatie
  Vakintegratie: Verdiepen en verrijken. Dat is dit jaar het thema van de Dag van de Cultuureducatie op 13 maart…
  Vakintegratie: Verdiepen en verrijken. Dat is dit jaar het thema van de Dag van de Cultuureducatie op 13 maart in het Musis in Arnhem.
   
  Een dag waar je samen met collega’s uit onderwijs en culturele instellingen de samenhang tussen de kunstvakken en de andere vakken onderzoekt. Daarvoor heeft het LKCA een rijk programma samengesteld met inspirerende lezingen, prikkelende workshops en pakkende presentaties.
   
  Een kleine greep uit het programma. Innovatie-expert Jef Staes trapt af en zet je aan het denken over de manier waarop ons onderwijs georganiseerd is. Aansluitend kun je kiezen voor sessies over vakintegratie en bijvoorbeeld bildung, erfgoed, onderwijsvernieuwing, 21e eeuwse vaardigheden, nieuwe media, makersonderwijs, sport of wetenschap.
   
  Op www.lkca.nl lees je meer over de dag en het programma. Wij hopen dat je erbij bent om samen met enthousiaste collega’s vorm te geven aan de toekomst van cultuureducatie in het onderwijs.
   
  Ben je leerkracht en sta je ingeschreven bij het lerarenregister? Dan ontvang je na afloop een certificaat voor 6 RU.
 • 22 maart 2018 - 25 maart 2018 Euregion Film Festival
  Donderdag 22 tot en met zondag 25 maart 2018 organiseert CineSud i.s.m. Filmhuis De Spiegel de derde editie van…
  Donderdag 22 tot en met zondag 25 maart 2018 organiseert CineSud i.s.m. Filmhuis De Spiegel de derde editie van het Euregion Film Festival in SCHUNCK* in Heerlen. Een festival met een speciale focus op films uit de Gouden Driehoek Nederland-België- Duitsland, gericht op professionals, talenten en publiek, met de beste films uit de eigen regio en daarbuiten, inspirerende gastsprekers en randactiviteiten voor jong en oud.

  Voor het derde jaar op rij organiseren CineSud en Filmhuis De Spiegel het Euregion Film Festival. Tijdens het festival worden films vertoond, vindt een documentaire-wedstrijd en -campus plaats en zijn er diverse gastsprekers waaronder documentairemakers Joost Seelen en Nathalie Crum, regisseurs Ben Verbong en Remy van Heugten, videokunstenaar Joost Rekveld, de Vlaamse filmmaker Kristof Hoornaert, acteur Johan Leysen en producenten Harro van Staverden, Peter Bouckaert en Germen Boelens. 

  Naast activiteiten en programma-onderdelen voor publiek en professionals, is er ook speciale aandacht voor kinderen, met onder meer een Kids workshop.

  Kijk voor meer info, het uitgebreide programma en tickets op www.cinesud.nl
 • 24 maart 2018 09:00 - 17:00samenwerkings activiteit (Cine)LOVA Filmcursus – Vormgeven met de camera
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven…
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven met de camera’. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten en Ton Polman. De cursus bestaat uit twee delen: een technisch deel over het gebruik van de camera en een ‘talig’ deel waarbij de nadruk ligt op het vormgeven met de camera. Tijdens de cursus wordt aan de hand van demonstraties in het algemeen iets vertelt over het gebruik van de filmcamera. Ook wordt ingegaan op technische vragen van cursisten. In het tweede deel van de workshop wordt aan de hand van kijkfragmenten en praktijkvoorbeelden getoond hoe je beelden op een creatieve manier kunt vormgeven om bijv. een bepaalde sfeer te creëren.

  De cursus ‘Vormgeven met de camera’ vindt plaats op zaterdag 24 maart a.s. van 09.00-17.00 uur bij Zalen- en congrescentrum De Spil (Suikerdoossingel 55) in Maasbracht.

  Wil je deelnemen aan de cursus ‘Vormgeven met de camera’? Meld je dan vóór 10 februari a.s. door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. LET OP! Personen die zich reeds in het najaar van 2017 hebben (voor)aangemeld voor deze deelcursus hebben voorrang. Vol=Vol.

  De kosten van de cursus ‘Vormgeven met de camera’ bedragen € 25 voor leden van (Cine)LOVA en € 30 voor niet-leden. Deze prijzen zijn inclusief lunch. Informatie over de betaalwijze ontvang je zodra jouw deelname door CineLOVA is bevestigd. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 14 april 2018 12:00 - 20:00eigen activiteit 5. Euregionaal Jeugdfilmfestival
  Zaterdag 14 april 2018 vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Alter Schlachthof…
  Zaterdag 14 april 2018 vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Alter Schlachthof in Eupen (Belgïe). Het EJFF is een tweejaarlijks filmfestival voor jongeren in de leeftijd van 10-19 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio Maas-Rijn en in hun vrije tijd of in school- of studieverband films maken. De eerste editie van het festival vond plaats in 2009. In de tussentijd is het festival uitgegroeid tot hét filmevent voor jonge filmmakers.

  Doel van het festival is om jonge, enthousiaste filmmakers en -liefhebbers samen te brengen en de kans te geven om hun films te tonen aan een groot, internationaal publiek. In de periode tussen twee festivals in worden jonge filmmakers begeleid bij het maken van een nieuwe filmproductie. Ook kunnen zij in die periode deelnemen aan filmworkshops en coachingstrajecten. Voorafgaand aan het festival kunnen de jongeren deelnemen aan de filmwedstijd en hun filmproductie inzenden. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit filmprofessionals. Het Euregionaal Jeugdfilmfestival vindt telkens plaats op een andere locatie in de Euregio Maas-Rijn.

  Jongeren (individuen en groepen) tussen de 10 en 19 jaar kunnen t/m 15 februari 2018 een korte film inzenden via www.ejff.eu. Het thema is vrij naar keuze. Alle genres zijn welkom. De film mag max. 10 minuten duren.

  Deelnemen aan het festival loont, want er zijn diverse (geld)prijzen te winnen in verschillende categorieën. De prijzen worden uitgereikt tijdens het festival op 14 april a.s. tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Tijdens het festival worden niet alleen prijzen uitgereikt, maar worden ook diverse ingezonden films vertoond en kunnen jongeren deelnemen aan workshops (o.a. grimeren, green screen,) en filmstunts van het Duitse filmstuntbedrijf Action Concept (o.a. bekend van Alarm für Cobra 11) bekijken. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.ejff.eu.

  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival is een initiatief van en wordt georganiseerd door de Bleiberger Fabrik (Aken), Medienzentrum (Eupen) en het Huis voor de Kunsten Limburg (Roermond).
 • 15 april 2018 09:00 - 20:00samenwerkings activiteit Limburgse Filmdag - hét amateurfilmfestival van Limburg
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien,…
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien, kunnen jaarlijks hun hart ophalen tijdens de Limburgse Filmdag. In 2018 vindt het jaarlijkse amateurfilmfestival van Limburg plaats op zondag 15 april in Filmhuis De Domijnen in Sittard. Tijdens het filmfestival wordt weer een breed scala aan Limburgse amateurfilms vertoond en worden prijzen uitgereikt voor de meest bijzondere productie, scenario, filmmuziek, etc. en uitmuntende acteerprestaties. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.cinelova.nl/limburgsefilmdag

  Jaarlijks krijgen amateurfilmers in Limburg de kans om één of meerdere recente filmproducties in te zenden voor de Limburgse Filmdag. Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De films met de beste beoordelingen worden geprogrammeerd voor het festival. De organisatie van de Limburgse Filmdag is in handen van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). De LOVA wordt daarbij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.
film & fotografie nieuws
 • 22 februari 2018 Fonds voor Cultuurparticipatie: Versterking cultuureducatie vmbo
  Met de subsidieregeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs 2018-2020 wil het FCP…
  Met de subsidieregeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs 2018-2020 wil het FCP een grote groep scholen en leerlingen stimuleren samen met een culturele instelling talentontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling met cultuureducatie vanzelfsprekend te maken voor de leerlingen in vmbo, praktijkonderwijs en vso.

  Het FCP ondersteunt projecten waarmee de school een volgende stap zet om cultuureducatie te verankeren in het curriculum. Door een groot aantal scholen te steunen hoopt het FCP binnen de grootste onderwijsvorm van Nederland een sterkere vanzelfsprekendheid voor cultuureducatie te realiseren.


  lees meer…
 • 22 februari 2018 LKCA: Handreiking voor succesvolle inclusieve cultuurprojecten
  Vergroot het bereik en versterk de impact van actieve cultuurparticipatie

  In deze handreiking krijgen kunst-…
  Vergroot het bereik en versterk de impact van actieve cultuurparticipatie

  In deze handreiking krijgen kunst- en cultuurprofessionals concrete tips om bij de opzet en uitvoer van projecten inclusief te werk te gaan: kunst en cultuur toegankelijker maken voor een breed publiek en tegelijkertijd een positieve impuls geven aan ontwikkelingen in de buurt.

  Vier projectfases
  De handreiking bevat de voorwaarden voor het effectief opzetten van cultuurprojecten met een breed bereik, gegroepeerd in vier projectfases:
  1. Verkenning
  2. Voorbereiding
  3. Uitvoering
  4. Opvolging

  Download de handreiking hier

  lees meer…
 • 16 februari 2018 Vacature twee nieuwe leden voor de Raad van Toezicht
  In verband met het verstrijken van de maximale zittingstermijn ontstaan twee vacatures in de Raad van Toezicht…
  In verband met het verstrijken van de maximale zittingstermijn ontstaan twee vacatures in de Raad van Toezicht van het Huis voor de Kunsten Limburg, dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector.
   
  Van kandidaten voor deze functies wordt verwacht dat zij minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:
  -Beschikken over een grote belangstelling voor kunst en cultuur in het algemeen en in Limburg in het bijzonder.
  -Beschikken over het vermogen om op strategisch niveau en op constructieve wijze een bijdrage te leveren aan de positionering van de organisatie in de nabije toekomst en daarbij een open blik te hebben met oog voor alternatieven.
  -Acteren vanuit een proactieve en constructief-kritische  houding en tegenwicht kunnen bieden.
  -Snel inzicht en overzicht kunnen verwerven.
  -Beschikken over zeer goede communicatieve vaardigheden en enthousiasmerend vermogen.
  -Hebben van ervaring in het omgaan met politieke en bestuurlijke verhoudingen.
  -Onafhankelijk en onpartijdig zijn ten opzichte van elkaar, de directeur-bestuurder en de bij het Huis aangesloten organisaties.
  -Eén van de twee nieuwe leden heeft  een financiële of bedrijfskundige achtergrond.
  -Gelet op de huidige bezetting van de Raad van Toezicht bij voorkeur woonachtig zijn in Midden- of Zuid-Limburg.
   
  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/vacatures.

  Belangstellenden worden verzocht hun sollicitatie en CV vóór 9 maart 2018 te richten aan mevrouw Van der Graaf (lid Raad van Toezicht) en per mail te versturen aan: bthomissen@hklimburg.nl onder vermelding van ‘vacature RvT’.
  lees meer…
 • 08 februari 2018 Doe mee met de fotowedstrijd 'Serie 5-met-samenhang'
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle amateurfotografen die…
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle amateurfotografen die lid zijn van de bond. Voor de wedstrijd kan één serie van vijf samenhangende foto’s die over één thema gaat worden ingezonden. De beste inzendingen worden genomineerd voor Foto Nationaal, een fotosalon met het beste seriematige fotowerk van de Nederlandse vrijetijdsfotografen. Foto's kunnen in de week van 26 t/m 30 maart a.s. worden afgegeven bij het Huis voor de Kunsten Limburg. De fotowedstrijd wordt georganiseerd door de Fotobond Limburg. Bekijk de voorwaarden etc. op de website van de Fotobond Limburg.  lees meer…
 • 07 februari 2018 Wetgeving biedt kansen voor kunstprofessionals
  Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel extra verantwoordelijkheden gekregen op de beleidsterreinen zorg en participatie.…
  Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel extra verantwoordelijkheden gekregen op de beleidsterreinen zorg en participatie. Deze verantwoordelijkheden zijn ondergebracht in een aantal recent in werking getreden wetten: Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Jeugd(zorg)wet en de Participatiewet. Hierdoor zijn er kansen ontstaan voor kunstprofessionals die gebruik zouden kunnen maken van budgetten van gemeenten voor het realiseren van kunstprojecten.

  Ondernemen met de jeugdwet?
  De Jeugdwet ondersteunt kinderen en ouders bij het opgroeien en opvoeden. Iedereen tot 18 jaar die tijdelijk of langer hulp nodig heeft, valt onder deze wet. Ook jeugdigen met psychische problemen, stoornissen of een lichte verstandelijke beperking.

  Ondernemen met de Wmo?
  Om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en zwaardere zorg uit te stellen, is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Onder deze wet vallen mensen die wel thuis kunnen wonen, maar het niet volledig zelfstandig kunnen wonen, zoals ouderen en verstandelijk gehandicapten.

  Ondernemen met de participatiewet?
  Met de Participatiewet wil de overheid mensen ondersteunen bij het vinden van werk. Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt niet lukt een baan te vinden valt onder deze wet.

    lees meer…
 • 06 februari 2018 Euregionaal Jeugdfilmfestival – Last call!
  Zaterdag 14 april a.s. vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Cultuurcentrum…
  Zaterdag 14 april a.s. vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Cultuurcentrum ‘Alter Schlachthof’ in Eupen (Belgïe). Het EJFF is hét filmfestival voor jonge filmmakers in de Euregio Maas-Rijn. Ben jij tussen de 10 en 19 jaar en maak je graag films? Stuur dan uiterlijk 15 februari a.s. jouw film in via www.ejff.eu. Deelname is gratis! Het thema van de film is vrij naar keuze. Alle genres zijn welkom. De film mag max. 10 minuten duren. Deelnemen aan het festival loont, want er zijn diverse (geld)prijzen te winnen in verschillende categorieën. De prijzen worden uitgereikt tijdens het festival. Die dag worden ook ingezonden films vertoond en vinden filmworkshops plaats. Check www.ejff.eu voor meer info.

  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival is een initiatief van de Bleiberger Fabrik, Medienzentrum Eupen en het Huis voor de Kunsten Limburg.

    lees meer…
 • 06 februari 2018 Subsidieregeling Mediakunst- en Erfgoededucatie
  Voor projecten in het basisonderwijs

  Mediakunst en erfgoed zijn dichtbij en actueel. Kinderen worden omringd…
  Voor projecten in het basisonderwijs

  Mediakunst en erfgoed zijn dichtbij en actueel. Kinderen worden omringd door media en zijn dagelijks bezig met de nieuwste technologieën, film en fotografie. Erfgoed ligt letterlijk voor het oprapen in de omgeving van de kinderen. Toch zijn deze gebieden nog weinig zichtbaar in het cultuuronderwijs.

  Met de subsidieregeling Mediakunst- en Erfgoededucatie ondersteunt het Fonds voor Cultuurparticipatie projecten die als landelijk voorbeeld kunnen dienen voor hoe mediakunst- en erfgoededucatie in het basisonderwijs in de praktijk kunnen worden gebracht.

  Wat is mediakunsteducatie?
  Mediakunsteducatie is het leren over en door media als kunstzinnige uiting, zoals recentelijk ontwikkelde technologieën, informatietechnologie, film en fotografie, waarbij kritisch kijken, reflecteren en creatieve vaardigheden een belangrijke rol spelen.

  Wat is erfgoededucatie?
  Erfgoededucatie is het leren over en door de materiële en immateriële sporen uit het verleden. Kennis van het verleden zorgt ervoor dat je met een kritische blik betekenis kan geven aan verleden, heden en toekomst.

  Voor wie?
  Het project moet een samenwerking zijn tussen meerdere culturele instellingen en één of meerdere basisscholen. De subsidie wordt aangevraagd door een culturele instelling.

  Waarvoor?
  Voor een project op het gebied van mediakunst- of erfgoededucatie dat inzet op vernieuwing en verbetering van cultuureducatie.

  Wanneer?
  Er zijn twee aanvraagrondes. Aanvragen die in deze periode binnenkomen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
  2018: 5 maart t/m 7 september
  2019: 14 januari t/m 6 september

  Hoeveel?
  € 26.000 tot € 80.000 euro per project.
  Als je subsidie ontvangt moet je minimaal hetzelfde bedrag zelf bijdragen.

     lees meer…
 • 29 januari 2018 Lancering Talent & Co
  L1 TV volgt jaar lang vijf jonge Limburgse talenten 

  In het gebouw van L1 in Maastricht zijn afgelopen zaterdagmiddag…
  L1 TV volgt jaar lang vijf jonge Limburgse talenten 

  In het gebouw van L1 in Maastricht zijn afgelopen zaterdagmiddag de vijf talenten gepresenteerd voor het nieuwe TV-programma Talent & Co, dat de regionale omroep van Limburg in november op de buis gaat brengen. Gedeputeerde de heer Ger Koopmans benadrukte tijdens de presentatie het belang van talentontwikkeling in Limburg. Naast de Provincie Limburg waren er vertegenwoordigers van de deelnemende Limburgse scholen, maar ook ondersteunende organisaties, zoals het Huis voor de Kunsten Limburg, Kunstbende, het muziekstimuleringsprogramma DOOR! en de Stichting FSI.

  De keuze welke talenten het komende jaar worden gevolgd, is gemaakt. Uiteindelijk waren er 20 geselecteerde kandidaten, maar er mogen maar vijf meedoen. Het gaat om Sino Schoonbrood (16 jaar) uit Simpelveld van het Grotius College (piano), Lotte Boonen (14 jaar) uit Born van het Bonnefanten College (Dans), Tijn Bosch (13 jaar) uit Genhout van Kunstbende (DJ), Pim Hesen (13 jaar) uit Broekhuizervorst van het Valuascollege (sopraansaxofoon) en Fabiënne van den Hombergh (16 jaar) van het Schöndeln Lyceum (dwarsfluit en zang). De kandidaten zijn voor het overgrote deel geworven, onder de in Limburg bestaande cultuurprofielscholen: scholen waarin kunst en cultuur nadrukkelijk op het lesrooster staan.

  L1 TV brengt vanaf eind november het programma op de buis. Het gaat over jong, ontluikend talent in Limburg. Talent & Co onderscheidt zich van andere bekende talentenprogramma’s vanwege de focus op de ontwikkeling van talenten. Het wordt een serie van zeven wekelijkse afleveringen. De laatste uitzending wordt opgenomen op 5 januari 2019 in het Parkstad Limburg Theater van Kerkrade. Daar kunnen de talenten zich tijdens een slotavond aan een live publiek presenteren.

  Over Talent & Co
  Het bijzondere aan Talent & Co is dat het TV-programma laat zien wat er komt kijken bij de ontwikkeling van ontluikend talent. Het is een weg met grote en kleine hobbels, beïnvloed door vele aspecten, zoals familie, school, docenten, sociale achtergrond, dan wel gewoon een kans krijgen. Een goede begeleiding is van essentieel belang. Zeker voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar.
  Talent & Co is geen talentenjacht. Wel bepaalt een jury welk talent zich in een jaar tijd het meest heeft ontwikkeld, hetgeen beloond wordt met een waarderingsprijs in de vorm van een coaching traject. Talent & Co is een tv-format van Paul Versteegen Productions uit Landgraaf, in nauwe samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg.

    lees meer…
 • 25 januari 2018 Financieringsvoorlichting | Get a Grant Event | Maastricht
  Organisatie: Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

  Zoek jij financiering voor je project…
  Organisatie: Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

  Zoek jij financiering voor je project of praktijk? Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseren gezamenlijk een voorlichtingsbijeenkomst over subsidiemogelijkheden voor (net afgestudeerde) kunstenaars en ontwerpers. Kom op donderdag 1 februari tussen 13.00 en 14.30 uur langs bij het Get a Grant Event op de Maastricht Academy of Fine Arts and Design.

  Het Get a Grant Event geeft een overzicht wat het Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie te bieden hebben voor jonge creatieve professionals. Medewerkers van beide fondsen vertellen over de subsidiemogelijkheden: wanneer kan je subsidie aanvragen, hoe gaat dit in z’n werk en waar moet je op letten? Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en modeontwerper en oprichter van Fashionclash Branko Popovic vertellen over hun ervaringen bij het indienen van een aanvraag en beantwoorden vragen uit het publiek. Aansluitend kun je tijdens de borrel specifieke vragen stellen aan de sprekers.

  Deze bijeenkomst is de eerste in een reeks van drie Get a Grant voorlichtingsbijeenkomsten die het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds dit jaar verspreid over het land organiseren.

  Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het fonds biedt onder andere een scala aan bijdragemogelijkheden voor kunstenaars en bemiddelaars (curatoren en critici) op het gebied van talentontwikkeling en praktijkverdieping.

  Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke crossovers. Het fonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen in de creatieve industrie. Naast projectsubsidies vanuit de diverse regelingen zoals Vormgeving en Digitale cultuur, stelt het fonds binnen de regeling Talentontwikkeling jaarlijks een werkbeurs beschikbaar aan zo’n 25 talentvolle jonge ontwerpers/makers voor hun artistieke en professionele ontwikkeling.

  Sprekers: Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en modeontwerper en oprichter van
  Fashionclash Branko Popovic, Carmen Muskee (Mondriaan Fonds), Anselm van Sintfiet (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie).
  Moderator: Valentijn Byvanck (directeur Marres)


  Datum: Donderdag 1 februari, 13.00 - 14.30 uur (borrel tot 15.00 uur) 
  Locatie: Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Herdenkingsplein 12 (ruimte LS.052)
  Toegang: gratis, wel aanmelden, klik hier.
  Voertaal bijeenkomst: Engels

  lees meer…
 • 11 januari 2018 Kinderen voor Kinderen: Okido podium, geef je nu op!
  Kinderen voor Kinderen focust zich op talentontwikkeling van kinderen. Het koor is er voor iedereen en betrekt…
  Kinderen voor Kinderen focust zich op talentontwikkeling van kinderen. Het koor is er voor iedereen en betrekt je op interactieve wijze bij zang, dans en maatschappelijke thema’s. Kinderen voor Kinderen wil met het nieuwe format: Okido podium het idee versterken dat Kinderen voor Kinderen er voor iedereen is; heb je plezier in wat je doet en word je enthousiast om dat op een podium te laten zien, dan is ieder kind van harte welkom bij het Kinderen voor Kinderen Okido podium.

  Okido podium
  Het Okido podium is een podium waarbij kinderen hun passie voor een sport of hobby kunnen laten zien. Speel je een instrument of bij een fanfare, kun je breakdancen, rappen, de bal hooghouden, koken, dj-en of iets anders op een liedje van Kinderen voor Kinderen, meld je dan aan!

  Omdat een hobby uitoefenen niet voor elk kind vanzelfsprekend is en Kinderen voor Kinderen het belangrijk vindt dat elk kind zijn hobby moet kunnen uitoefenen, is de organisatie een samenwerking aangegaan met het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds. Zij ondersteunen kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen om toch les te kunnen volgen op het gebied van sport, kunst en cultuur.

  Aanmelden? Klik hier

  lees meer…
 • 04 januari 2018 Doe mee met de Fotowedstrijd VERSPILLING i.h.k.v. Sint-Jorisdag Beesel
  Stichting Sint-Jorisdag Beesel organiseert in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en de Fotobond…
  Stichting Sint-Jorisdag Beesel organiseert in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en de Fotobond Afdeling Limburg een fotowedstrijd met als thema VERSPILLING. Iedereen, van hobbyist tot gevorderde fotograaf, wordt uitgenodigd om vóór 1 maart 2018 een foto of fotoserie in te sturen waarbij het thema verspilling op originele wijze is vastgelegd.

  Wil je deelnemen aan de wedstrijd? Bekijk dan het wedstrijdreglement, vul het wedstrijdformulier in en stuur de foto(s) op via de uploadlink. Kijk voor de betreffende documenten en meer info op de website van de Stichting: https://sintjorisdagbeesel.com/fotowedstrijd.

  De fotowedstrijd is onderdeel van de jaarlijkse Sint-Jorisdag die zal plaatsvinden op zondag 22 april 2018 bij creatief centrum Knooppunt 91 (Burgemeester Janssenstraat 51) te Beesel.

  Een vakkundige jury beoordeelt alle ingezonden foto’s. Thematiek en originaliteit wegen bij de beoordeling het zwaarst, op technische afwerking zal minder de nadruk liggen. Iedereen heeft gelijke winkansen, dus schroom niet om mee te doen. De winnaars worden tijdens de Sint-Jorisdag bekend gemaakt en de beste foto’s worden tentoongesteld. De meest originele inzendingen worden beloond met een geldbedrag van € 150,-.

  De Draak van de Verspilling bedreigt onze samenleving in toenemende mate. Wij groeien op in een consumptiemaatschappij en zijn ons nauwelijks meer bewust van verspilling als problematiek. Minder verspilling zal uiteindelijk leiden tot een duurzamere samenleving. Het doel van de fotowedstrijd is om dat stukje bewustwording opnieuw aan te wakkeren en te versterken. De kracht van beelden is hierbij het ultieme middel. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden. Ga snel aan de slag met het thema en zie met eigen ogen dat verspilling overal om ons heen plaatsvindt. Leg verspilling op een originele manier vast of laat juist een oplossing zien!
   
 • 03 januari 2018 Nieuwe wedstrijd voor jong creatief talent: Antoine Gerrits Award
  De Antoine Gerrits Award is een cultuurwedstrijd voor creatieve leerlingen in het voortgezet onderwijs. De winnaar…
  De Antoine Gerrits Award is een cultuurwedstrijd voor creatieve leerlingen in het voortgezet onderwijs. De winnaar wint 500 euro en een bijzonder 3D geprinte trofee.

  Aanmelden
  Heeft u creatieve leerlingen in uw klas die bijzondere dingen maken en doen? Spreek ze dan persoonlijk aan, stimuleer ze om mee te doen en help ze bij het aanmelden via www.cultuurprofielscholen.nl/ag-award/.
  De deadline voor het insturen is 15 januari 2018, daarna start het online-stemmen.

  Wie is Antoine Gerrits?
  Antoine Gerrits is de grondlegger van de Vereniging van CultuurProfielScholen. Op landelijk niveau heeft hij zich jarenlang hier en daarbuiten op een bijzondere manier ingezet om het kunst- en cultuuronderwijs voor leerlingen, docenten en schoolleiders zo goed, aangenaam en inspirerend mogelijk te maken.

    lees meer…
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?