• langlopende activiteiten

 • 28 januari 2018 - 02 september 2018 Expositie Heaven or Hell – Extraordinary Shoe Design
  Denken we met zijn allen dat we schoenen enkel dragen omdat ze zo lekker zitten? Dan hebben we het wellicht het mis, want wat we aan onze voeten hebben, zegt veel meer. De hoogste tijd om de impact van shoe design eens onder de loep te nemen.

  Schoenen bepalen voor een groot deel ons imago. We kunnen er een statement mee maken, mee opvallen of mee binnen een subcultuur passen. Soms zorgen onze schoenen voor zelfvertrouwen en empowerment. Dat dit soms ten koste gaat van het comfort, nemen we dan vaak voor lief.

  Schoenen maken immers je outfit af. Breng jezelf naar ongekende hoogte met schoenen die je benen optisch verlengen en dwing succes af. Creativiteit en architectonische vormen worden door designers niet geschuwd om de vrouw letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Is pijn lijden op hoge hakken of in (te) smalle ontwerpen vandaag de dag ‘part of the deal’?

  De tentoonstelling Heaven or Hell? belicht aan de hand van meer dan 100 extraordinary shoe designs de impact van deze ontwerpen. Door ontwerpers, kunstenaars en vernieuwende merken samen te brengen op deze expositie, ontstaat een breed overzicht van de ontwikkelingen op schoengebied.

  De vraag die centraal staat bij iedere schoen: Heaven or Hell?

  Datum: 28 januari t/m 2 september 2018
  Locatie: Cube Design Museum, Museumplein 2, Kerkrade
  Tickets: via website


  Lees meer
 • 06 maart 2018 - 30 april 2018 Expositie ‘Oude meesters, maar even anders!’
  Fotograaf Theo Peeters exposeert in de Bibliotheek Bibliorura

  Van 6 maart tot eind april is in de Gabriël Gorriszaal op de eerste verdieping van de Bibliotheek Bibliorura de expositie Oude meesters, maar dan even anders van fotograaf Theo Peeters te bezichtigen.

  Voor deze expositie liet Theo Peeters zich inspireren door de schilderijen van grote meesters als Rembrandt, Vermeer, Caravaggio en vele anderen. Vooral de manier waarop deze schilders met licht omgaan, was voor de fotograaf een bron van inspiratie. In zijn foto’s heeft Peeters geprobeerd de belichting, aankleding en sfeer van een portret of scène zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen.

  Peeters heeft in al zijn foto’s een subtiele hint naar het heden geplaatst. Aan elke foto is een element toegevoegd dat niet past in de periode waarin het schilderij gemaakt is. Hiermee heeft de fotograaf een poging gedaan het heden en het verleden met elkaar te verbinden.

  Een selectie van het werk van Theo Peeters is van 6 maart tot en met 30 april in groot formaat te bezichtigen in de Gabriël Gorriszaal van de Bibliotheek Bibliorura. Twee foto’s worden tentoongesteld op de afdeling met kunstboeken. Bij de tentoonstelling ligt ook een fotoboek met foto’s uit dit project ter inzage.

  Datum: dinsdag 6 maart t/m maandag 30 april 2018
  Locatie: Gabriël Gorriszaal, de Bibliotheek Bibliorura, Roermond

  Lees meer
 • 15 maart 2018 - 29 april 2018 Expositie ‘Pierre’ tijdens Atelier Cuypers
  Met werk van leerlingen van VMBO Connect College

  Van 15 maart tot en met 29 april 2018 staat het persoonlijke leven van Pierre Cuypers centraal in de expositie ‘Pierre’, die dan te zien is in de projectruimte van het Cuypershuis. De expositie toont een selectie van werkstukken die gemaakt zijn door VMBO-leerlingen van het Connect College in Echt.

  Om de leerlingen zich te laten verdiepen in wie Pierre Cuypers was, is gekozen om de persoon Cuypers centraal te stellen. Hoe zag hij er uit? Wat waren de kenmerken van hemzelf en van zijn werk? Wie was de kunstenaar achter de bouwwerken?

  Tijdens het vak ‘Beeldend vormen’ werkten alle leerlingen aan diverse opdrachten die te maken hebben met de persoon Cuypers. In de expositie zijn onder andere diverse portretten, standbeelden van gips, vitrages met patronen erop gesjabloneerd en een "levensboom" met gebrandschilderd glaswerk te zien. Ook worden er attributen getoond die gemaakt zijn met de 3D pen, een techniek uit de moderne tijd.

  Exposeren tijdens Atelier Cuypers
  Deze expositie komt tot stand voor het project ‘Atelier Cuypers’. Het Cuypershuis organiseert, samen met het voortgezet onderwijs uit de regio Midden-Limburg, een educatieve samenwerking waarin leerlingen zelf als kunstenaars aan de slag gaan.

  Uitgangspunt van het project is de collectie van het Cuypershuis. Naast objecten van Cuypers toont het museum ook hedendaagse interieurvormgeving. Voor de leerlingen is het project een unieke ervaring, omdat hun werk eenmalig getoond wordt aan het museumpubliek.

  Datum: donderdag 15 maart t/m zondag 29 april 2018
  Locatie:Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond
  Geopend op dinsdag t/m zondag van 11 tot 16.30 uur

  Lees meer
 • 25 maart 2018 - 28 oktober 2018 Expositie FORM in het Cuypershuis, 25 jaar Belgisch Limburgs design
  Alom bekend is de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, maar wist u dat hij als productdesigner afstudeerde in Genk? Of dat mijningenieur Hugo Bollen het ingenieuze fietsroutenetwerk heeft ontworpen? De link tussen deze Belgisch Limburgse ontwerpers en hun (inter)nationale invloed wordt fascinerend als het is samengevat in een expositie.

  Tussen 25 maart en 28 oktober 2018 zijn er in het Cuypershuis in Roermond ontwerpers uit de Belgische regio van wereldfaam te ontdekken. Het museum presenteert namelijk met de expositie FORM een bijzondere staalkaart van Belgisch Limburgs design van de afgelopen 25 jaar. De rode draad van de expositie vormt het boek 'We are wanderful'.

  Tien ontwerpers samengevat in beeld en verhaal
  De expositie laat bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking komen met lokaal en internationaal design. Er zijn verhalen te vinden bij bijvoorbeeld porselein van Pieter Stockmans of een stoel uit de Gypsy Things-collectie van Bram Boo, maar ook bij voorwerpen waar men niet direct aan denkt bij design. Zoals het fietsroutenetwerk, het ingenieuze product van Hugo Bollen. Hij kreeg hiervoor in 2013 een Nederlandse onderscheiding voor functioneel design.

  De objecten in de expositie zijn afkomstig van Ivo Nysten, Hugo Bollen, Raf Simons, Bram Boo en Wim Segers, Ick Reuvis, Casimir, Peter Donders, Michaël Verheyden, Arnoud Raskin en Pieter Stockmans. Bij de selectie van de designobjecten werden de tien principes van ‘goed design’ van de Duitse industriële ontwerper Dieter Ram als leidraad gebruikt. In het Cuypershuis wordt uitleg gegeven over de ontwerpprocessen en foto’s getoond van de geboortelocaties van de exposerende ontwerpers. Tevens ligt het boek “We are wanderful” open op het juiste hoofdstuk, zodat iedereen die wil zich kan verdiepen in de interviews en portretten.

  Boek 'We are wanderful'
  In de museumwinkel is het boek ‘We are wanderful’ te koop (€ 49,99) uitgebracht door uitgeverij Lannoo. De merendeel Engelstalige publicatie telt 400 pagina’s en is een uniek naslagwerk over (inter)nationaal design, met natuurlijk Belgisch Limburgs design in het bijzonder.

  De tentoonstelling FORM en de publicatie ‘We are wanderful’ kwamen tot stand door een samenwerking tussen C-mine designcentrum (Stad Genk) en Cultuurplatform Design (Provincie Limburg).

  Datum: van 25 maart t/m 28 oktober 2018, openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, van 11.00 tot 16.30 uur
  Locatie: Pierre Cuypersstraat 1, Roermond


    Lees meer
 • 25 maart 2018 - 10 mei 2018 Tentoonstelling 30 Jaar Ballonvaart Limburg
  In Museum Land van Valkenburg wordt van 25 maart – 10 mei een tentoonstelling gehouden over 30 jaar ballonvaart in Limburg. Een prikkelende tentoonstelling die zeker tot ieders verbeelding zal spreken.

  Midden in de jaren tachtig, zo’n 30 jaar geleden, is Ton Kurvers, nestor van de ballonvaart, met zijn ballonnen naar Limburg gekomen omdat ballonvaren in de Randstad niet meer goed mogelijk was. Dat vond zijn oorzaak in de uitbreiding van Schiphol en daarmee samenhangende vliegbeperkingen. Ook de nabijheid van de zee bij een ongunstige windrichting vormde soms een beperking. Hij koos voor Limburg omdat hier veel meer vliegbare dagen zijn dan in andere delen van Nederland. De ligging tussen België en Duitsland is uniek waardoor vluchten een internationaler karakter krijgen. Dit houdt wel in, dat voor die landen aparte vliegplannen gemaakt moesten worden.  Een andere, maar niet minder belangrijke, reden was het mooie een landschap van de regio.

  De tentoonstelling in Museum Land van Valkenburg toont allerlei attributen en laat zien hoe de ballonvaart zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De expositie geeft een goed beeld van wat bij een ballonvaart komt kijken: ballon en mand, brander, foto’s, kaarten voor de vliegroutes en niet te vergeten de koeler met champagne die bij ieder vliegdoop een rol speelt.

  Datum: 25 maart t/m 10 mei 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg

  Lees meer
 • 25 maart 2018 - 17 juni 2018 Museum Land van Valkenburg: Tentoonstelling Anne en Koen
  In het kader van het museumbeleid om ook aandacht te besteden aan jonge aanstormende Limburgse kunstenaars, biedt het museum een podium aan twee studenten in opleiding die zich willen ontwikkelen op het gebied van grafische vormgeving en visuele communicatie.

  In de bovenzaal van Museum Land van Valkenburg tonen Anne en Koen Stijnen dit voorjaar hun meest recente werk. Deze broer en zus zijn beiden student aan de opleiding Visuele Communicatie, Maastricht Academy of Media Design and Technology.

  Over Anne Stijnen
  Grafisch vormgever Anne Stijnen richt zich in haar werk voornamelijk op typografie; het gebruik van letters, in de breedste zin van het woord. Ze wordt telkens weer geïntrigeerd door de veelzijdigheid van het alfabet. Dit komt dan ook duidelijk terug in haar werk. Ze gaat in haar ontwerpen voortdurend op zoek naar haar eigen definitie van schoonheid.

  Over Koen Stijnen
  Bij fotograaf Koen Stijnen ligt de focus op portret- en fashionfotografie. Zijn stijl kan beschreven worden als rauw, urbaan en minimalistisch. Zijn liefde voor kleding is duidelijk te zien in zijn fotografie. Hij neemt als fotograaf de macht in handen om zijn visie in een foto te verwerken, en vormt samen met zijn model een beeld waarmee hij invloed heeft op de kijker.

  Anne en Koen zijn als twee jonge kunstenaars constant bezig nieuwe dingen te ontdekken, hun artistieke persoonlijkheid vorm te geven en zich hiermee te onderscheiden van de massa.

  De expositie wordt geopend op zondag 25 maart om 15.00 uur. Inleider bij de opening is Dhr. Roy Hoet – Managementteam MAMDT – Coördinator Visual Communication.

  Datum: 25 maart t/m 17 juni 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg

  Lees meer
 • 28 april 2018 - 06 mei 2018 Romeinenweek in Thermenmuseum Heerlen
  Van 28 april tot en met 6 mei kleurt Nederland Romeins. Daar hoort de Thermen natuurlijk ook bij! Daar kun je de hele week van alles beleven! Met op 29 april de Romeinse badhuis dag: laat je masseren, proef Romeinse hapjes & ontdek je Romeins verleden.
  Stap 2000 jaar terug in de tijd en zie het badhuis tot leven komen. Ontdek Romeins Heerlen in het Thermenmuseum!

  Programma
  27 – 04: Start 3D Voorstelling
  28 – 04: Start Romeinenweek
  29 – 04: Romeinse Badhuis dag
  doorlopend: Expositie Open & Bloot
  Voor het uitgebreide programma ga naar de website van het Thermenmuseum.

  Lees meer
 • 10 mei 2018 - 14 mei 2018 Dertien topkoren naar CantaRode in Kerkrade
  Aan het Internationaal Koorfestitval CantaRode in Kerkrade nemen dit jaar dertien
  topkoren deel. De koren komen uit alle delen van de wereld: van Canada tot Congo
  en van Rusland tot België. CantaRode vindt plaats van 10 tot en met 14 mei in
  Kerkrade.
   
  CantaRode Internationaal Koorfestival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het
  festival bestaat uit diverse elementen, waaronder een gezamenlijk openingsconcert, een
  concours tussen de elf deelnemende koren, concerten van deze en andere koren in de
  regio en een muziekfeest, dat de naam ‘Singschoppen, internationaal tieëkezinge met
  CantaRode’ heeft meegekregen.
   
  Wereldwijd
  De koren die aan het concours deelnemen komen uit België, Canada, Congo, Nederland,
  Polen en Rusland. Het gaat om diverse soorten kamerkoren. Het betreft allemaal
  amateurzangers, die echter wel op een absoluut topniveau presteren. Bijzonder is dat de
  winnaar van het vorige CantaRode-concours uit 2015 – het koor van de Warsaw School of
  Economics – opnieuw naar Kerkrade komt om de titel te verdedigen. De jury sprak toen
  met bijzonder veel lof over deze jonge Poolse zangers.
   
  Alle andere koren doen voor het eerst mee aan CantaRode. Onder de deelnemers bevindt
  zich ook een aantal universiteitskoren. Alle koren staan onder leiding van zeer
  gerenommeerde dirigenten. Voor het eerst doet nu ook een koor uit Kerkrade mee: een
  ensemble van het Chevremonts Mannenkoor 1912, dat vorig jaar nog twee bronzen
  medailles won tijdens een concours in Duitsland en een van de prijswinnaars was bij het
  Limburgs Koorfestival.

  Concours
  De koren die aan het concours deelnemen moeten tijdens twee concoursdagen werken uit
  diverse stijlperioden ten gehore brengen, plus een lied uit hun land van herkomst. De jury
  bestaat uit vijf internationaal gerenommeerde musici. Het concours van CantaRode vindt
  plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei. De andere concerten vinden op diverse momenten
  in dat weekeinde plaats.
   
  Programma
  Het programma van CantaRode 2018 begint op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) met
  een openingsconcert in de ruim 900 jaar oude abdijkerk van Rolduc. Het openingsconcert
  wordt verzorgd door het Koor Giocoso uit Weert onder leiding van Rita Scheffers. Giocoso
  is de winnaar van het Limburgs Koorfestival 2017. Ook zullen alle deelnemende
  internationale koren zich tijdens het openingsconcert kort muzikaal voorstellen.
   
  Het concours vindt plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei in het nieuwe Parkstad Limburg
  Theater ‘Hub.’ in Kerkrade. Vrijdagavond verzorgen de koren diverse concerten in de regio.
  Er zijn uitvoeringen in Wittem, Landgraaf, Schimmert en Herzogenrath. Op zaterdagavond
  vindt in de foyer van Abdij Rolduc – en bij mooi weer wellicht in de openlucht – een
  muziekfeest voor een breed publiek plaats. Dit is een open podium waar, volgens de formule
  van het regionaal bekende ‘tieëkezinge’ (zingen aan de bar), door alle aanwezigen populaire
  muziek gezongen kan worden. Daarnaast zullen de aanwezige koren ook typische
  volksmuziek uit hun eigen land ten gehore brengen.
   
  Dirigenten
  Op zondagmiddag zijn er twee bijzondere activiteiten: het slotconcert en een ontmoeting
  tussen dirigenten en de jury in de workshop ‘Conductors meet the jury’. Deze interactieve
  bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor de dirigenten van de deelnemende koren, maar voor
  alle dirigenten, bestuursleden en liefhebbers van koormuziek. De juryleden van CantaRode
  geven dan hun visie op de ontwikkeling van de koormuziek in het algemeen en de
  uitgevoerde werken tijdens CantaRode in het bijzonder.
   
  Slotconcert
  Het festival wordt zondagmiddag afgesloten met een slotconcert. Tijdens die concert vindt
  ook de bekendmaking van de prijswinnaars plaats. Het slotconcert wordt verzorgd door het
  bekende jeugdkoor Tutta Musica uit Voerendaal onder leiding van Petra Lamberts. Op
  maandag 14 mei vertrekken alle deelnemende koren weer naar huis.

  Kaarten
  Voor het openings- en slotconcert op 10 en 13 mei zijn kaarten voor tien euro te reserveren
  via de website van CantaRode of te koop aan de zaalkassa. Het concours op 11 en 12 mei
  in het Parkstad Limburgtheater Hub. is eveneens door belangstellenden bij te wonen. Entree
  hiervoor bedraagt ook tien euro. Voor de concerten in de regio verschilt de entree per locatie.
  Kijk voor alle informatie op www.cantarode.nl
   
  Stichting CantaRode
  CantaRode Internationaal Koorfestival is een initiatief van de stichting CantaRode uit
  Kerkrade. De artistieke leiding van CantaRode is in handen van dirigent en musicus Dion
  Ritten. De presentatie van het evenement is in handen van Jeroen Schrijner, directeur van
  de Zürcher Singakademie in Zwitsterland. CantaRode wordt mede mogelijk gemaakt dankzij
  een financiële bijdrage van onder andere de gemeente Kerkrade.
   
  Lees meer
 • 10 juni 2018 - 12 augustus 2018 Expositie 'In Elkaars Nabijheid'
  Expositie Mattanja Coehoorn, Clemens Maassen en Jeroen Meijs

  In Museum Land van Valkenburg zijn van 10 juni tot 12 augustus bijzondere kunstwerken te zien van Mattanja Coehoorn, Clemens Maassen en Jeroen Meijs. Dit trio werkt, ieder in hun eigen atelier, in een voormalige kleuterschool aan de Sint Josephstraat in Maastricht. In de loop van jaren ontstond er zowel een vriendschappelijke als een vakinhoudelijke relatie met vrije en ontspannen discussies over elkaars werk, en af en toe deelname aan dezelfde projecten. Het resultaat van dit werken 'in elkaars nabijheid' laten zij u zien in een boeiende samenstelling van hun werk.

  Mattanja Coehoorn (1965) studeerde biologie aan de Universiteit Wageningen. Na een loopbaan als tekstschrijver verhuisde zij in 1998 naar Maastricht. Daar studeerde zij Autonoom Textiel aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Haar werk is regelmatig te zien ls o.a. in museum De Fundatie in Zwolle in 2017. Mattanja maakt vooral objecten van natuurlijke materialen, die zij zorgvuldig doorwerkt met textiele technieken. De werken zijn flexibel, zacht en kwetsbaar, en tegelijk groot, monumentaal en krachtig. Ze lijken verbonden met aarde en universum, met verleden en toekomst, met voorouders en nageslacht, vanuit de gedachte: alles is er al, en wordt steeds opnieuw gerangschikt, eindeloos, tijdloos.

  Clemens Maassen (1944) studeerde architectuur aan de TU Delft. Hij kreeg schilderlessen van o.a. Jan Martens en maakt naast tekeningen en schilderijen ook installaties. Clemens is lid van de Limburgse Kunstkring, actief binnen de stichting International Land-Art Maastricht en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Hij maakt tekeningen en schilderijen over de balans tussen orde en chaos. Een uitzondering daarop vormt de reeks 'Twaalf steden van Calvino'. Zoals andere architect-schilders voelde ook Clemens zich uitgedaagd een aantal steden uit het boek 'De onzichtbare steden' van Italo Calvino met verf en penseel te verbeelden.

  Jeroen Meijs (1963) studeerde vrije plastische en ruimtelijke vormgeving aan de kunstacademie Maastricht. Sinds 1987 werkt hij fulltime aan een indrukwekkend oeuvre. Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Permanent is een groot aantal werken van hem te zien in beeldengalerij Het Depot in Wageningen. Jeroen maakt imposante figuratieve sculpturen. Hij is geïnteresseerd in de
  onbevangen en zintuiglijke manier waarop kinderen naar de wereld kijken en zich verwonderen. Zij zien meer dan volwassenen, die belemmerd worden door opgedane kennis, wetenschap en gewoonte. Embryo’s spelen een grote rol in zijn werk. Zij zijn de kiem van nieuw leven, waarin tegelijk ook al dood en vergankelijkheid zijn verborgen.

  De opening van de expositie is op zondag 10 juni om 15.00 uur.

    Lees meer
 • 25 augustus 2018 - 26 augustus 2018 ‘Carmina Burana’ door La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland in Heerlense zandgroeve Beaujean
  Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus wordt tijdens festival Cultura Nova een spectaculaire versie van ‘Carmina Burana’ uitgevoerd in de openlucht. Het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland brengen het meesterwerk van de Duitse componist Carl Orff (1895-1982) in het feeërieke decor van de Heerlense zilverzandgroeve Beaujean. De voorstelling is een absoluut hoogtepunt op Cultura Nova 2018.
   
   ‘Carmina Burana’ met het populaire ‘O Fortuna’, wordt tijdens Cultura Nova uitgevoerd in een regie van de Catalaanse regisseur Carlus Padrissa van La Fura dels Baus. De shows van dit Catalaanse gezelschap, dat vaker te gast is geweest op Cultura Nova, zijn fysiek, expressief, confronterend en multimediaal. Het befaamde spektakelgezelschap brak door met de opening van de Olympische Spelen in Barcelona en wist later met hun ‘Carmina Burana’ meer dan 150.000 bezoekers te beroeren. Het is de eerste keer dat deze uitvoering van La Fura dels Baus in Nederland wordt opgevoerd.
   
  Totaaltheater in de openlucht
  Carlus Padrissa bewerkte de ‘Carmina Burana’ tot een intense muziektheatervoorstelling. Het publiek wordt ondergedompeld in een universum met sprekende beelden en speciale effecten. Een enorme cilinder van tule omringt letterlijk het orkest en fungeert als bioscoopscherm, waar de videoprojecties Orff’s hymne aan Fortuna, de godin van het (nood)lot, van begin tot eind illustreren. Met een 90-koppig orkest en 90-koppig koor is dit een productie die zijn weerga niet kent en niemand – van muziekliefhebbers tot fans van podiumkunsten – onberoerd zal laten.
   
  Internationaal
  Deze Carmina Burana is een coproductie van festival Cultura Nova, Parkstad Limburg Theaters en philharmonie zuidnederland dat dit jaar zijn vijfjarig jubileum viert met een aantal bijzondere concerten. De ‘Carmina Burana’ opent de reeks. Opera Zuid en Sinfonischer Chor Aachen tekenen voor de spectaculaire koorzang. De muzikale leiding is in handen van de Spaanse dirigent Josep Vicent. De hoofdrollen worden vertolkt door Amparo Navarro (sopraan), Jordi Domenech (countertenor), Toni Marsol (bariton) en Luca Espinosa (actrice).Via hetHuis voor de Kunsten Limburg werken tenslotte ook twaalf dansers mee. Carlus Padrissa verbindt alle elementen in één grootschalige regie.
   
  Meer informatie over de artistieke en muzikale leider
  Carlus Padrissa is met La Fura dels Baus uit de Punkbeweging voortgekomen; hij regisseert inmiddels opera’s bij de grote operahuizen. Carlus Padrissa is een gerenommeerd regisseur en multimedia-artiest. La Fura dels Baus creëerde voor het eerst een grootschalige sensatie met het ontwerp van de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 1992 in Barcelona. Gerard Mortier ontdekte Carlus Padrissa en zijn gezelschap in 1999 voor de opera.
  Muzikaal leider Josep Vicent is momenteel artistiek leider en dirigent van The World Orchestra. Vicent startte zijn internationale loopbaan als slagwerker bij het Koninklijk Concertgebouworkest en was gastdirigent bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
   
  Een spectaculaire locatie
  Zilverzandgroeve Beaujean vormt het decor voor dit fantastische openluchtspektakel. De Heerlense zandgroeven, waaronder die van Beaujean, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. De groeve van Beaujean is één van de IBA-locaties (Internationale Bau Ausstellung) in Parkstad Limburg. Dit gebied krijgt een andere, recreatieve bestemming en zal gaandeweg teruggegeven worden aan de natuur en deels opengesteld worden om de voormalige groeves te kunnen beleven. De ‘Carmina Burana’ markeert deze transitie. Voor Parkstad Limburg Theaters en Festival Cultura Nova is deze locatie dan ook dé uitgelezen plek om het publiek een vernieuwende versie te presenteren van een bekend werk.

  De ticketverkoop start dinsdag 10 april via de kassa van Theater Heerlen, www.plt.nl en www.culturanova.nl
   
  Klik voor een korte impressie van de ‘Carmina Burana’ door La Fura dels Baus op:
  https://vimeo.com/263343221/b02b14aee1

  Lees meer
 • 06 september 2018 - 11 oktober 2018 Schrijfcursus 'Het hangt nu weer stil in de kast'

  Levensverhalen  schrijven over onze kleren

  Veel gedragen kleren. Feestjurken. Ruilen. Zondagse kleren. Van oud  nieuw maken. Kostuums. Nachtkleding. Verven. Voddekleren. Troostkleren. Vermaken, verstellen, repareren, ’keren’ van kleding. Herinneringskleden. Verkleedkleren. Zomermode. Uniformen. Lievelingskleren.

  Een kleine schrijfcursus
  We hebben allemaal verhalen over de kleren die wij in ons leven kochten en droegen. Vier ochtenden zoeken, vinden en schrijven we kleding-herinneringen. Op zoek naar fragmenten uit ons eigen levensverhaal.Voor mensen die graag (willen) schrijven. Schrijfervaring hoef je niet te hebben!

  Docent: José Franssen, andragoge en levensverhalendeskundige. Zij gaf talloze schrijfcursussen.
  Organisatie: Het Kloppend Hart i.s.m. VLAM
  Waar:            Buurtcentrum St. Pieter, Pastoor Kribsweg 14A, Maastricht
  Wanneer:      6 en 13 september, 4 en 11 oktober 2018, 10.30-13.00 uur
  Kosten:         € 90,- inclusief koffie en thee

  Aanmelden: bij José Franssen, info@josefranssen.nl , 043-3214672

  Lees meer
 • 28 september 2018 - 11 november 2018 Limburg Foto 2018
  De Fotobond Limburg organiseert tweejaarlijks de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto. De expositie toont het beste werk van Limburgse amateurfotografen die lid zijn van de bond. In 2018 vindt de 25ste editie van Limburg Foto plaats. Tijdens deze jubileumeditie wordt een tentoonstelling georganiseerd met een overzicht van de prijswinnende foto’s van de voorafgaande 24 edities. Daarnaast worden dit jaar niet één, maar twee exposities met het beste werk van Limburgse amateurfotografen georganiseerd. Op vrijdag 28 september a.s. wordt in Kunstencentrum Venlo de eerste expositie geopend en worden de beste inzendingen bekroond met een prijs. De expo in Venlo is t/m 24 oktober te zien. Op vrijdag 26 oktober a.s. wordt de tweede expositie (met hetzelfde werk) geopend in De Domijnen in Sittard. Die avond vindt ook een lezing plaats. De expo in Sittard kan t/m 11 november bezocht worden. Amateurfotografen die willen deelnemen aan Limburg Foto kunnen in de periode 10 t/m 14 september a.s. hun foto’s afgeven bij het Huis. Lees meer
 • actueel

 • april
 • 27 april 2018 10:00 - 22:00 Koningsdag Sittard
  Het Pasveermuziekkorps zorgt dit jaar voor een feestelijke afsluiting van Koningsdag in Sittard. Nieuw dit jaar is het interactieve Koningsdans. Een interactief programma met workshops van dansscholen en topcoaches uit de regio. Het programma…
  Het Pasveermuziekkorps zorgt dit jaar voor een feestelijke afsluiting van Koningsdag in Sittard. Nieuw dit jaar is het interactieve Koningsdans. Een interactief programma met workshops van dansscholen en topcoaches uit de regio. Het programma is te vinden onderaan deze pagina.
   
  De viering van Koningsdag op vrijdag 27 april begint traditioneel om 11:00 uur  met een feestelijke muzikale oecumenische dienst in de St. Petruskerk in Sittard. In het bijzonder zijn hiervoor de (oud)gedecoreerden en hun naasten uitgenodigd, maar ook iedereen die zich betrokken voelt bij Koningsdag is van harte welkom. De Philharmonie en mannenkoor Si-tard zorgen voor de muzikale omlijsting. 
   
  Aansluitend aan de oecumenische dienst vertrekt een feestelijke stoet naar het Mariapark en wordt de nationale vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen, waarna Burgemeester Cox en de voorzitter van Oranjecomité Sittard de aanwezigen toespreken. Daarna vindt in het Mariapark de ontvangst van de gedecoreerden van dit jaar en voorgaande jaren plaats onder het genot van de traditionele oranjebitter. Het ochtendprogramma is een bijzondere feestelijke ervaring. Een bezoek is echt aan te raden. 
   
  Onder grote belangstelling start om 10:30 uur op de Putstraat de kindervrijmarkt en op de Oude Markt en de Paardestraat de kunstmarkt. Op de gezellige kunstmarkt laten plaatselijke en landelijke amateurkunstenaars zien welke mooie stukken ze in de wintermaanden hebben gemaakt. 
   
  Nieuw dit jaar is het interactieve Koningsdans. Vanaf 13:00 uur kunnen bezoekers deelnemen aan workshops van dansscholen uit de regio onder leiding van ervaren topcoaches. Het Koningsdansprogramma zit vol variatie met afwisselende niveaus  op Jazz, African, Zumba, Ballroom, Country, Salsa en Streetdance. Onder leiding van Jennifer Romen wordt Koningsdans met alle dansgroepen spectaculair afgesloten.
   
  Eveneens toont Oranjecomité Sittard om 13:00 uur  in samenwerking met Historisch Impuls Sittard de expositie ‘Sittard & Oranje’. De bijzondere foto expositie in het Mariapark toont de viering van Koningsdag vanaf 1930 tot heden en het bezoek van het Koningshuis in Sittard. De expositie is onderdeel van de programmering van het jubileumjaar ‘Sittard 775 jaar stad’. Tijdens de middag is het Mariapark ook open voor een hapje en een drankje. 
   
  Onder het genot van singer-songwriters kunnen bezoekers koninklijk dineren op de Markt. Voor € 12,50 is er een smakelijk Koningshapje en voor € 25,- een heerlijk Koningsmenu te verkrijgen bij diverse cafés en restaurantjes. De singer-songwriters rouleren tussen 17:00 en 19:00 uur op diverse plekken op de Markt. 
   
  Het Pasveermuziekkorps uit Leeuwarden sluit om 19:30 uur op de Markt de viering van Koningsdag feestelijk af. De wereldkampioen showkorps bestaat voornamelijk uit piccolo’s, lyra’s en marinetrommels aangevuld met diverse andere bijzondere instrumenten. Ook het talentvolle jeugdkorps van Pasveer komt 27 april Koningsdag vieren met een bijzondere act. Dit unieke optreden mag niemand missen! 
   
  Programma Koningsdag Sittard 
  27 april 2018 
   
  10:00 – 17:30 uur: Kindervrijmarkt  
  Gezellig struinen op de Kindervrijmarkt op de Putstraat.  
  De heerlijke cafeetjes en restaurantjes nodigen u daarna uit om eens even lekker pas op de plaats te maken en te genieten van het dansspektakel op de Markt. 
  Locatie: Putstraat 
   
  10:30 – 17:30 uur Kunstmarkt 
  Een gezellige kunstmarkt waar vele plaatselijke en landelijke  amateur-kunstenaars laten zien welke mooie stukken ze in de afgelopen winter hebben gemaakt.  
  Locatie: Oude Markt en Paardestraat
   
  11:00 – 11:45 uur Oecumenische dankdienst 
  m.m.v. Philharmonie en Sittards Mannenkoor Si-tard.
  Locatie: Sint Petruskerk 
   
  11:45 – 12:00 uur Feestelijke stoet van Sint Petruskerk naar Oude Markt met (oud) gedecoreerden.
  Locatie: Binnenstad  
   
  12:00 – 12:15 uur Ceremonie protocollaire o.l.v. Stadsschutterij Sint Rosa
  Hijsen van de nationale vlag, aubade en zingen Wilhelmus.
  Locatie: Oude Markt 
   
  12:15 uur Opening jubileumjaar ‘Sittard 775 jaar stad’
  Historisch Impuls Sittard overhandigt op feestelijke wijze de Stadsrechten aan burgemeester Cox.
  Locatie: Oude Markt 
   
  12:15 uur – 13:00 uur Ontvangst gedecoreerden 2018 
  Zoals voorgaande jaren onder genot van een hapje en een drankje.
  Locatie: Mariapark
   
  13:00 – 17:00 uur Sittard 775 jaar stad expositie 'Sittard & Oranje' 
  De bijzondere foto expositie in het Mariapark toont de viering van Koningsdag vanaf 1930 tot heden en het bezoek van het Koningshuis in Sittard.
  Locatie: Mariapark 
   
  Lezing stadsrechten 
  Om 13:30 uur en om 15:30 uur geeft plv. stadsachivaris en senior archivist bij De Domijnen Peter Schulpen tweemaal een lezing over het verkrijgen van de stadsrechten in 1243. De toegang is gratis. 
  Locatie: Basiliek 
   
  13:00 – 17:00 uur Koningsdans 
  Met workshops van diverse dansscholen & acts onder leiding  van regionale topcoaches Mickaela Peters, Megan van Vuuren, Deborah Warmer, Ruby & Daniëlle Cathalina en Zaira Valencia.
  Een interactief programma vol variatie dat uitnodigt om ook zelf de dansvloer te betreden. 
  Optredens van Dansschool Danzaira (Jazz), Dancestudio On Fire (Zumba), Dansschool Clara Lamar (ballroom & country), Ruby Pure Latin (Salsa) en Urban Dance Factory (Streetdance).
  Locatie: Markt Sittard 
   
  17:00 – 17:30 uur Spectaculaire gezamenlijke afsluiting  Koningsdans 
  Met alle dansacts o.l.v. Jennifer Romen.
  Locatie: Markt Sittard 
   
  17:00 – 19:00 uur Singer- songwriters Roulette bij diverse cafés op de Markt.
  Optredens van Niels Sievens, Paul van Huet, Morose, De Hoos, ML2, Jacques Spruit, Harry van Ake & Adrien Boissean.
  Locatie: Markt Sittard
   
  19:30 – 20:30Optreden Wereldkampioen Showkorps: Het Pasveermuziekkorps uit Leeuwarden. 
  De crème de la crème in de korpswereld speelt tijdens Koningsdag op de eeuwenoude Markt van Sittard. Showkorps Pasveer uit Leeuwarden bestaat voornamelijk uit piccolo’s, lyra’s en marinetrommels aangevuld met diverse andere bijzondere instrumenten. Het Pasveermuziekkorps is de huidige wereldkampioen in het showgenre. Daar moet u bij zijn! 
   
  Daarnaast neemt Pasveer het zeer talentvolle jeugdkorps mee naar Sittard. 
  In de pauze is er nog een muzikale verrassing uit de regio! 
  Locatie: Markt Sittard
   
  10:00 – 18:00 uur Leuk om te combineren met een bezoek aan Koningsdag Sittard:
  Parkfestival Sittard met muziekacts, kinderspellen, kinderrommelmarkt en kindertheater. 
  Locatie: Stadspark Sittard 
   
  22:00 uur Feestelijke afsluiting Koningsdag in Sittard-Geleen met Oranjevuurwerk. 
  Locatie: Wielerbaan Laco Glanerbrook Geleen
  Lees meer
 • 29 april 2018 12:00 - 14:00 ‘Weert meets Thorn’ met St. Michaël en St. Joseph 1880
  ‘Weert meets Thorn’ is hét concert voor de liefhebber van blaasmuziek. Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 geeft samen met de bekende harmonie St.-Michael Thorn (in de volksmond: ‘De Geiten’) een matineeconcert. Op zondag 29 april om…
  ‘Weert meets Thorn’ is hét concert voor de liefhebber van blaasmuziek. Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 geeft samen met de bekende harmonie St.-Michael Thorn (in de volksmond: ‘De Geiten’) een matineeconcert. Op zondag 29 april om 12.00 uur kunt u beide orkesten beluisteren in het Fransicushuis op de Biest in Weert.

  Het belooft een feest der blaasmuziek te worden. Harmonie St. Michaël Thorn, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, bereidt zich met dit concert voor op hun deelname aan het Europese Kampioenschap voor Blaasorkesten op 26 mei in Brussel. Zij zijn daar de Nederlandse vertegenwoordiger op het hoogste Europese niveau en willen uiteraard goed voor de dag komen. In dit concert laten zij u een voorproefje van hun kunnen horen.

  Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 mag natuurlijk niet ontbreken. Dirigent Bart Deckers zal met het harmonieorkest de eerste opmaat leveren voor het van Hornejaar 2018. De muziekstukken die zij ten gehore zullen brengen staan geheel in dit teken staan en zijn een voorbode van de Van Horne-compositie, die in november in première zal gaan. De bekende Nederlandse componist Rob Goorhuis zal de komende maanden de laatste hand leggen aan deze unieke compositie.

  Datum: zondag 29 april 2018, 12.00 uur
  Locatie: Fransicushuis op de Biest, Weert
  Tickets: Kaarten à €7,50 voor dit unieke dubbelconcert zijn verkrijgbaar via weertharmonie@gmail.com.

  Lees meer
 • 29 april 2018 12:00 - 00:00 Matineeconcert in Franciscushuis “Weert meets Thorn’’
  ‘Weert meets Thorn’ is hét concert voor de liefhebber van blaasmuziek. Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 geeft samen met de bekende harmonie St.-Michael Thorn (in de volksmond: ‘De Geiten’) een matineeconcert. Op zondag 29 april om…
  ‘Weert meets Thorn’ is hét concert voor de liefhebber van blaasmuziek. Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 geeft samen met de bekende harmonie St.-Michael Thorn (in de volksmond: ‘De Geiten’) een matineeconcert. Op zondag 29 april om 12.00 uur kunt u beide orkesten beluisteren in het Fransicushuis op de Biest in Weert.
   
  Het belooft een feest der blaasmuziek te worden. Harmonie St. Michaël Thorn, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, bereidt zich met dit concert voor op hun deelname aan het Europese Kampioenschap voor Blaasorkesten op 26 mei in Brussel. Zij zijn daar de Nederlandse vertegenwoordiger op het hoogste Europese niveau en willen uiteraard goed voor de dag komen. In dit concert laten zij u een voorproefje van hun kunnen horen.
   
  Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 mag natuurlijk niet ontbreken. Dirigent Bart Deckers zal met het harmonieorkest de eerste opmaat leveren voor het van Hornejaar 2018. De muziekstukken die zij ten gehore zullen brengen staan geheel in dit teken staan en zijn een voorbode van de Van Horne-compositie, die in november in première zal gaan.  De bekende Nederlandse componist Rob Goorhuis zal de komende maanden de laatste hand leggen aan deze unieke compositie.
   
  Datum: zondag 29 april 2018, 12.00 uur
  Locatie: Fransicushuis op de Biest, Weert
  Tickets: Kaarten à €7,50 voor dit unieke dubbelconcert zijn vanaf nu verkrijgbaar via weertharmonie@gmail.com.
  Lees meer
 • 29 april 2018 15:00 - 16:30 De Domijnen: schrijversbezoek van Özcan Akyol
  Op zondagmiddag 29 april is Özcan Akyol te gast bij De Domijnen. Schrijver en columnist Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’…
  Op zondagmiddag 29 april is Özcan Akyol te gast bij De Domijnen. Schrijver en columnist Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Begin 2016 verscheen zijn twee roman Turis met autobiografische elementen over het vermeende dubbelleven van een vader.

  Naast romancier is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Nieuwe Revu. Ook werkte hij mee aan diverse edities van het tijdschrift Hard gras. Zijn interesse voor voetbal resulteerde in 2014 in de publicatie van het boek Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen.

  Akyol is regelmatig te zien bij programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw. Daarnaast verscheen hij in een aflevering van 24 Uur Met. In 2017 maakte hij de documentaire ‘De neven van Eus’, een vijfdelige serie voor de Nederlandse televisie over Turkije. De serie werd uitgezonden door de NTR op NPO 2 en de VRT op Canvas.
  Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand. Tijdens de pauze vindt een signeersessie plaats.

  Datum: zondag 29 april 2018, 15.00 uur
  Locatie: Schouwburg De Domijnen, kleine zaal
  Entree: € 10,00 via www.dedomijnen.nl/podium/programma/ozcan-akyol/

   Lees meer
 • mei
 • 03 mei 2018 00:00 - 00:00eigen project Musea: Toekomst voor Erfgoededucatiedag
  Erfgoededucatie, het is een vak apart. Tijdens de bijeenkomst ‘Toekomst voor erfgoededucatie!’ duiken medewerkers en vrijwilligers van musea en erfgoedinstellingen samen de wereld van erfgoededucatie in. Aan de hand van praktische voorbeelden…
  Erfgoededucatie, het is een vak apart. Tijdens de bijeenkomst ‘Toekomst voor erfgoededucatie!’ duiken medewerkers en vrijwilligers van musea en erfgoedinstellingen samen de wereld van erfgoededucatie in. Aan de hand van praktische voorbeelden én een workshop krijgen deelnemers bouwstenen aangereikt die hen verder helpen een goed educatief programma te ontwikkelen. Wat moet je als museum of erfgoedinstelling juist wel en niet doen op educatiegebied? En hoe leg je bijvoorbeeld contact met scholen?

  Sprekers: 
  Ben Bregman en Jolijn Rietbergen.

  Programma:
  10:00 – 10:30 uur | Ontvangst met koffie/thee en Limburgse vlaai
  10:30 – 10:40 uur | Welkomstwoord
  10:45 –11:45 uur | Ben Bregman, Erfgoed Gelderland: project Reizen in de Tijd & do’s en dont’s van erfgoededucatie
  11:45 – 12:00 uur | Korte pauze
  12:00 – 13:00 uur | Jolijn Rietbergen: Workshop ontdek je verhaal (en succesvolle praktijkvoorbeelden)
  13:00 uur | Afsluiting 

  Datum: donderdag 3 mei 2018
  Tijd: 10.00 - 13.00 uur
  Locatie: Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo
  Kosten: € 15,- per persoon (incl. catering)
  Deelname: klik hier.

  Lees meer
 • 03 mei 2018 12:30 - 13:30samenwerkings project Letters bij de lunch - Letters en kunst op papier: behouden voor de toekomst
  Ruim 5000 dagen restaureert Saskia Hendriks van Sashpapercare, boeken, prenten, tekeningen en andere kunstwerken op of van papier. Van oorsprong geschoold als docent tekenen en schilderen is ze in Amsterdam opgeleid tot gediplomeerd restaurator.…
  Ruim 5000 dagen restaureert Saskia Hendriks van Sashpapercare, boeken, prenten, tekeningen en andere kunstwerken op of van papier. Van oorsprong geschoold als docent tekenen en schilderen is ze in Amsterdam opgeleid tot gediplomeerd restaurator. De tand des tijds moeten we accepteren, maar waar nodig kunnen we schade aan papier door mens/vandalisme, schimmels, muizen, verzuring en ander ongedierte ongedaan maken. In deze voordracht wordt het behandelingsproces getoond van bijzondere objecten die zijn teruggebracht in de authentieke staat en zo behouden blijven voor de toekomst. Veel beeldmateriaal van alle fases van de behandeling vormen de rode draad in het verhaal. De bevlogenheid voor dit mooie vak blijft, door de grote verscheidenheid aan opdrachten, enerzijds de dierbare Bosatlas van een particulier en anderzijds topstukken uit een Rijksmuseum met namen als Karel Appel, James Ensor, Jan Toorop en Picasso. Bij elke vraag om conservering of restauratie is het een uitdaging om te doen wat nodig is, niet meer en niet minder, indien mogelijk conform de wens van de opdrachtgever. Oude ambachtelijke technieken worden gecombineerd met innovatieve materialen en oplossingen, voor zo ver deze ethisch verantwoord zijn.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 06 mei 2018 14:00 - 16:30 Mestreechter Operètte Vereiniging | Door Melger en Bein
  Sprankelend muziektheater
  Wat gebeurt er als zeer verschillende mensen onverwacht samen in een benarde situatie belanden? Drijft angst hen verder uit elkaar of bloeien er juist oude en nieuwe liefdes op?

  Door mergel en been…
  Sprankelend muziektheater
  Wat gebeurt er als zeer verschillende mensen onverwacht samen in een benarde situatie belanden? Drijft angst hen verder uit elkaar of bloeien er juist oude en nieuwe liefdes op?

  Door mergel en been
  De mergelgrotten van de Sint-Pietersberg vormen het decor voor deze nieuwe productie van de Mestreechter Operètte Vereiniging, het 'professionele amateurgezelschap'. Maastrichts gezongen en Nederlands boventiteld.

  Geschreven en gecomponeerd in opdracht van de Mestreechter Operètte Vereiniging
  Tekst en regie: Cees Rullens Muziek: Nard Reijnders Muzikale leiding: Ben Perry
  Vertaling: Jeroen Perry

  Datums: 13, 14, 15 april en 4, 5, 6 mei 2018
  Locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht
  Tickets: €25,- per persoon, reserveren via www.theateraanhetvrijthof.nl


  Lees meer
 • 06 mei 2018 15:00 - 17:00 Koorkappen project tijdens FASHIONCLASH 2018
  FASHIONCLASH presenteert op zondag 6 mei ter ere van één van de vele projecten die tijdens FASHIONCLASH Festival te zien zullen zijn een Modeprocessie in het centrum van Maastricht. Tijdens FASHIONCLASH Festival 2018 ‘’Fashion My Religion’’…
  FASHIONCLASH presenteert op zondag 6 mei ter ere van één van de vele projecten die tijdens FASHIONCLASH Festival te zien zullen zijn een Modeprocessie in het centrum van Maastricht. Tijdens FASHIONCLASH Festival 2018 ‘’Fashion My Religion’’ zullen de resultaten van het KOORKAPPEN Project geëxposeerd worden. Dit project is een samenwerking tussen FASHIONCLASH en Heiligdomsvaart Maastricht 2018.

  In 2011 presenteerde FASHIONCLASH het ‘Mode Processie’ project in samenwerking met Heiligdomsvaart Maastricht. Tijdens dit project exposeerde een selectie designers hun werk, ondersteund door livemuziek, in de vorm van een echte processie door het centrum van Maastricht. Nu, 7 jaar later, introduceert FASHIONCLASH een nieuw project in samenwerking met Heiligdomsvaart Maastricht namelijk, het KOORKAPPEN Project.

  Voor het ‘Koorkappen’ Project heeft FASHIONCLASH tien designers gevraagd om een nieuw ontwerp te maken gebaseerd op de historische kleden en hun betekenis. De Sint Servaas Basiliek in Maastricht is in het bezit van enkele waanzinnig mooie 18e Eeuwse koorkappen. Deze gedragen mantels van priesters zijn gemaakt van de meest rijke stoffen en gedecoreerd met zeer gedetailleerd borduurwerk die religieuze betekenissen hebben.

  Speciaal voor de designers die meedoen aan dit project zijn de traditionele koorkappen uit het archief gehaald. Iedere ontwerper kreeg een mantel toegewezen ter inspiratie voor hun eigen ontwerp. De stukken die de ontwerpers maken zullen het antwoord zijn op de vraag, hoe kijkt een jongere generatie aan tegen zulke traditionele en religieuze objecten?

  MODEPROCESSIE | 6 mei 2018
  Om het KOORKAPPEN Project vorm te geven is er dit jaar opnieuw gekozen voor een expositie in de vorm van een Modeprocessie waarbij de designers hun creaties op zondag 6 mei tonen op modellen die onder begeleiding van livemuziek van GOTRA in een stoet door het centrum van Maastricht lopen. De Modeprocessie sluit aan bij het festivalthema ‘’Fashion My Religion’’.

  Voor meer informatie over Heiligdomsvaart Maastricht klik hier.

  EXPOSITIE BONNEFANTEN MUSEUM | 12 mei – 24 juni 2018
  Heb je de indrukwekkende Modeprocessie op 6 mei gemist? Dan is het altijd nog mogelijk om de ontwerpen te gaan bekijken tijdens een expositie in het Bonnefanten Museum in Maastricht. Hier zullen naast de nieuwe ontwerpen van de designers ook de traditionele koorkappen te zien zijn die als inspiratie dienden.

  Voor meer informatie over het Bonnefanten Museum klik hier.

  MASTERCLASS GOUDBORDUREN | 16 + 17 juni 2018
  De Crafts Council Nederland organiseert tijdens het festival in Centre Ceramique een tweedaagse Meet the Masterclass ter ere van het FASHIONCLASH Festival thema; Fashion my Religion! met meesterborduurster Monique van Munster. Hierbij maken de deelnemers kennis met verschillende technieken en materialen zoals die ook in het historisch goudborduurwerk toegepast worden.

  Voor meer informatie over de masterclass klik hier.

  Lees meer
 • 11 mei 2018 20:30 - 21:30 Uitnodiging prijsuitreikingen Write Now! 2018
  Deze editie van Write Now! stuurden bijna negenhonderd jongeren uit Nederland en Vlaanderen hun tekst in om kans te maken op de start van hun schrijverscarrière. In april en mei vinden de tien regionale prijsuitreikingen plaats, waar de prijswinnaars…

  Deze editie van Write Now! stuurden bijna negenhonderd jongeren uit Nederland en Vlaanderen hun tekst in om kans te maken op de start van hun schrijverscarrière. In april en mei vinden de tien regionale prijsuitreikingen plaats, waar de prijswinnaars van de voorronden bekend worden gemaakt. Hierbij nodigen wij u uit om een prijsuitreiking naar keuze bij te wonen.

  Write Now! is dé belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen en kan onder meer Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel tot oud-winnaars rekenen.

  Prijsuitreikingen
  Hieronder vindt u een overzicht van de steden en data waar de prijsuitreikingen plaatsvinden.
  Rotterdam: 30 april, Kantine Walhalla
  Amsterdam: 1 mei, CREA
  Groningen: 2 mei, Groninger Forum Bibliotheek
  Nijmegen: 7 mei, Bibliotheek De Mariënburg
  Eindhoven: 9 mei, Pand P
  Utrecht: 9 mei, Akademietheater
  Venlo: 11 mei, Poppodium Grenswerk
  Gent: 14 mei, Bibliotheek De Krook
  Leuven: 15 mei, 30CC/Wagehuys
  Antwerpen: 16 mei, Zuiderpershuis

  Programma
  Het programma duurt van 20.30 uur tot 21.30 uur. Voor meer informatie over de uitreiking klikt u op de voorrondestad. Tijdens de prijsuitreiking draagt een bekende jonge schrijver voor en zorgt een singer-songwriter of rapper voor een muzikaal optreden. De eerste-, tweede- en derdeprijswinnaars dragen ook een fragment voor uit hun winnende tekst en worden beloond met boekenbonnen ter waarde van € 250,-, € 150,- of € 75,-. De winnaar van de eerste prijs gaat door naar de grote finale op zondag 24 juni in Rotterdam, waarvoor ook nog vijf tweede- en derdeprijswinnaars via een wildcard een plek bemachtigen.

  Als u bij een van deze prijsuitreikingen aanwezig wilt zijn, stuur dan een mail naar: info@writenow.nu.

  Lees meer
 • 12 mei 2018 15:00 - 16:30samenwerkings project Vertalersgeluktournee in Maastricht
  Bijna de helft van alle romans in de Nederlandse boekwinkels is vertaald – als u een vertaling leest, leest u dus niet alleen een bepaalde auteur, maar ook zijn of haar vertaler. Als vertalers hun werk goed doen, staat u er waarschijnlijk…
  Bijna de helft van alle romans in de Nederlandse boekwinkels is vertaald – als u een vertaling leest, leest u dus niet alleen een bepaalde auteur, maar ook zijn of haar vertaler. Als vertalers hun werk goed doen, staat u er waarschijnlijk nauwelijks bij stil dat elk woord, elke zinswending, door hun handen is gegaan. Wie zijn deze ‘onzichtbare’ schaduwkunstenaars die andere talen en andere culturen toegankelijk maken?

  Op zaterdagmiddag 12 mei vertellen in Maastricht drie vertalers die zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2018  over hun werk: over het plezier van spelen met taal, het samenspel van woorden, klank en ritme, over empathie, over het contact met de auteur, het balanceren tussen betekenis, context en bedoeling, en het geluk dat daarmee gepaard kan gaan. Ze doen dat aan de hand van de genomineerde vertalingen van Paolo Cognetti, Johan Harstad en Robert Seethaler.

  De vertalers die aan het woord komen zijn Yond Boeke (Italiaans), Paula Stevens (Noors) en Liesbeth van Nes (Duits). Het gaat om de volgende boeken:
  Paolo Cognetti - De acht bergen
  Johan Harstad - Max, Mischa & het Tet-offensief
  Robert Seethaler - De Weense sigarenboer

  Na afloop van de lezingen volgt een rondetafelgesprek waarin u, als lezer, de vertalers het hemd van het lijf kunt vragen. Dit gesprek staat onder leiding van Janna Navis (Boekhandel Dominicanen).

  De Vertalersgeluktournee wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds i.s.m. literair vertalers Andrea Kluitmann en Nicolette Hoekmeijer en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds.Meer info:
  www.vertalersgeluk.nl
  Organisatie in Maastricht: Boekhandel Dominicanen en Maastricht Boekenstad

  Locatie: Leescafé Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 15.00-16.30 uur
  Toegang is gratis
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl
  Lees meer
 • 13 mei 2018 16:00 - 17:00 Stichting Chrisjteijn presenteert: The Torunski Brothers Revisited
  Wie zich het concert van 31 mei 2015 nog herinnert, zal ongetwijfeld in zijn handen wrijven bij een hernieuwd optreden van Greg en Piotr Torunski in Eijsden. Toen vormden zij de muzikale afsluiting van drie memorabele dagen in de geschiedenis…
  Wie zich het concert van 31 mei 2015 nog herinnert, zal ongetwijfeld in zijn handen wrijven bij een hernieuwd optreden van Greg en Piotr Torunski in Eijsden. Toen vormden zij de muzikale afsluiting van drie memorabele dagen in de geschiedenis van Chrisjteijn. Chrisjteijn vierde toen hun 10-jarige bestaan. En nu keren zij terug in ons reguliere jaarprogramma. Destijds hebben wij geschreven dat de twee uit Polen afkomstige broers een muzikaal en humoristisch duo op de saxofoon en klarinet vormen. Samen spelen zij een fabuleus soort jazz. Het is een unieke combinatie van het diepe en ritmische geluid van de basklarinet van Piotr en de swingende improvisaties van de saxofoon van Greg. Hun muziek is gebaseerd op bekende melodieën en gearrangeerd in een spitsvondige en jazzy stijl.

  En hun bekendheid is in de loop van de tijd niet beperkt gebleven tot Maastricht en omgeving. Ze hebben inmiddels gespeeld voor David Beckham, Omarion, Micaela Schaefer en vele anderen. In 2012 ontvingen zij de “Hustinx Prijs”. Voldoende aanbeveling voor een spetterend concert waarin de twee broers hun muzikaliteit en hun gevoel voor humor de vrije loop zullen laten.

  Datum: zondag 13 mei 2018, 16.00 uur
  Locatie: Kapel Ursulinenconvent, Eijsden
  Entree: €10,-

   Lees meer
 • 16 mei 2018 09:00 - 13:00 Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg: workshop ‘Podiumpresentatie voor muziekdocenten’
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven…
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven afsluiting kunnen de ervaring voor het publiek sterker maken en de kwaliteit van het geheel vergroten. Ditzelfde geldt voor leerling presentaties. De musicerende leerlingen worden niet alleen gehoord maar ook ‘gezien’. Een helder visueel beeld, een mooie opbouw met misschien een rode lijn en wat afwisselingen, en een duidelijke rol van de begeleidende docent doen wonderen voor het totaalplaatje van de voordrachten.

  Muziekdocenten moeten presentaties van hun leerlingen aansturen. Hoe begeleid je opkomsten en afgangen, hoe regel je een interessante opstelling, hoe breng je eenvoudig variaties aan in een reeks voordrachtmomenten? Hoe hou je een avond of middag boeiend en gevarieerd door kleine theatrale
  ingrepen? Dit zijn allemaal ingrediënten die in deze workshop aan de orde gaan komen.

  Docent Dönci Bánki
  Dönci is geschoold op een mimeopleiding als fysiek acteur. Zijn aandacht gaat uit naar het beeld dat door het lichaam en de beweging daarvan geschapen wordt, solo, of in combinatie met anderen. Naast acteur en regisseur is Dönci actief als docent in PO, MBO en de amateursector.

  Workshop ‘Podiumpresentatie voor muziekdocenten gericht op het vormgeven van
  leerling presentaties’, één ochtend vol tips en training.
  Doelgroep: muziekdocenten die tips en training willen voor het vormgeven van andermans muziekpresentaties.
  Locatie: een centrale locatie n.a.v. de inschrijvingen
  Datum: woensdag 16 mei 2018, 9.00 - 13.00 uur
  Prijs: €95,-, 
  Aanmelden: via maria.hermans@maastricht.nl.

  Lees meer
 • 16 mei 2018 18:00 - 23:30 Back Stage Klassiek
  Op woensdag 16 mei 2018 kun je vanaf 18.00u in Theater Heerlen genieten van Backstage Klassiek tientallen klassieke mini concerten op alternatieve podia. Musici zijn docenten en studenten van Conservatorium Maastricht.
  Op woensdag 16 mei 2018 kun je vanaf 18.00u in Theater Heerlen genieten van Backstage Klassiek tientallen klassieke mini concerten op alternatieve podia. Musici zijn docenten en studenten van Conservatorium Maastricht.

  Luisteren op het laaddock
  Gedurende deze avond mag je op plekken komen, waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest: zo zijn er concerten op speciaal gecreëerde podia back stage, op het laaddock en op andere verassende locaties in het theater. Maar uiteraard kun je op deze avond ook gewoon terecht in de LIMBURG- en RABOzaal.

  Tours backstage
  Tijdens deze avond ben je gedurende de avond geheel vrij in concertkeuze. Vrijwilligers staan klaar om een backstage tour te geven.

  Dé afsluiter van de avond is een ensemble bestaande uit zeven docenten & één student van Conservatorium Maastricht
  Zij zullen Octet in F major, D. 803 van Franz Schubert ten gehore brengen.
  Boris Belkin - Viool
  Kyoko Yonemoto - Viool
  Marc Tooten - Altviool
  Ursula Smith - Cello
  Paolo Borsarelli - Contrabas
  Roeland Hendrikx - Klarinet
  Albrecht Holder - Fagot
  Nicola Ruggeri - Hoorn (student)

  Check Back Stage Klassiek voor meer info.

  Datum: woensdag 16 mei, 18.00 - 23.30
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters Heerlen 
  Entree: €12.50

  Lees meer
 • 16 mei 2018 19:15 - 21:45eigen project Workshop ‘Subsidies verwerven voor culturele projecten’
  Hoe maak je een goed plan en kom je succesvol aan subsidie?

  Inkomsten uit fondsen en subsidieregelingen zijn voor de cultuursector van groot belang. Maar hoe pak je die subsidieverwerving aan als culturele stichting, vereniging, instelling…
  Hoe maak je een goed plan en kom je succesvol aan subsidie?

  Inkomsten uit fondsen en subsidieregelingen zijn voor de cultuursector van groot belang. Maar hoe pak je die subsidieverwerving aan als culturele stichting, vereniging, instelling of individueel organisator? In deze workshop krijg je inzicht in de belangrijkste stappen die je moet ondernemen.

  Je krijgt onder andere tips voor het schrijven van een goed projectplan, het opstellen van een realistische begroting en het slim invullen van aanvraagformulieren. Ook word je je bewust van wat voor subsidiegevers van belang is bij de uitvoering van een project en wat nodig is voor een gedegen subsidieverantwoording achteraf. Tot slot wordt kort ingegaan op de belangrijkste fondsen en subsidieregelingen voor de (Limburgse) cultuursector.

  Aanmelden
  Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 50 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.

  Datum: woensdag 16 mei 2018, 19.15 - 21.45 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  *Afbeelding: Freepik

  Lees meer
 • 18 mei 2018 13:30 - 16:30eigen project Workshop 'Storytelling'
  Hoe vertel ik het verhaal van mijn organisatie?

  Storytelling wordt steeds vaker ingezet als instrument om beleving en betrokkenheid te creëren. De cultuursector boft als het om verhalen gaat. Cultuur gaat immers bij uitstek over inhoud,…
  Hoe vertel ik het verhaal van mijn organisatie?

  Storytelling wordt steeds vaker ingezet als instrument om beleving en betrokkenheid te creëren. De cultuursector boft als het om verhalen gaat. Cultuur gaat immers bij uitstek over inhoud, over passie en over identiteit. Maar hoe breng je dat op inspirerende wijze over op je publiek? Hoe kan storytelling jouw organisatie helpen om dichter bij je doelgroep te komen?

  In deze workshop leer je het verhaal / de identiteit van jouw organisatie concreet onder woorden te brengen. Dit doe je door het invullen van het zogenaamde Story DNA Canvas. Dit bestaat uit zes essentiële bouwstenen die samen het verhaal van je organisatie vormen en dus de leidraad in je communicatie, branding en marketing. Ook leer je welke media voor welke (deel)verhalen geschikt zijn.

  Aanmelden
  Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 50 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.

  Datum: vrijdag 18 mei 2018, 13.30 - 16.30 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  *Afbeelding: Freepik

  Lees meer
 • 19 mei 2018 15:00 - 18:00 Feestelijke boekpresentatie A.H.J. Dautzenberg
  Atlas Contact en De Arbeiderspers nodigen u van harte uit voor de feestelijke presentatie van

  Ik bestaat uit twee letters en Vijftig verhalen van A.H.J. Dautzenberg


  Zaterdag 19 mei 2018

  Inloop 15:00 uur | Start 15:30 uur

  Café Pelt…
  Atlas Contact en De Arbeiderspers nodigen u van harte uit voor de feestelijke presentatie van
  Ik bestaat uit twee letters en Vijftig verhalen van A.H.J. Dautzenberg

  Zaterdag 19 mei 2018
  Inloop 15:00 uur | Start 15:30 uur
  Café Pelt | Pancratiusplein 48, Heerlen
  Gratis entree

  Met bijdragen van onder andere stadsdichter Merlijn Huntjens, schrijver/tuinman Gerbrand Bakker,  noiserocktrio Betonfraktion en DJ Westoning Boy
  R.S.V.P. vóór 10 mei via publiciteit@arbeiderspers.nl
   
 • 22 mei 2018 13:00 - 15:00eigen project ‘Tussen cultuur en factuur’ in Roermond
  Op dinsdag 22 mei van 13.00 tot 15.00 uur vindt bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen…
  Op dinsdag 22 mei van 13.00 tot 15.00 uur vindt bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’.
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

  Deelname kost 10 euro per persoon. Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur.
   
  In Roermond (er zijn ook nog bijeenkomsten in Venray en Maastricht) wordt 'Tussen cultuur en factuur' georganiseerd door de ECI Cultuurfabriek, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 29 mei 2018 13:00 - 17:00eigen project Musea: workshop 'Ontdek je (nieuwe) natuurlijke doelgroepen!'
  Tijdens de praktijkdag “Waardeer Limburgs Ergoed!” hebben musea en erfgoedinstellingen gezamenlijk gesproken over het waarderen en anders inzetten van hun collecties. Daarmee kan het museum (en erfgoedinstelling) werken aan haar toekomstbestendigheid.…
  Tijdens de praktijkdag “Waardeer Limburgs Ergoed!” hebben musea en erfgoedinstellingen gezamenlijk gesproken over het waarderen en anders inzetten van hun collecties. Daarmee kan het museum (en erfgoedinstelling) werken aan haar toekomstbestendigheid. Naast dat gegeven is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar (voor het museum) nieuwe natuurlijke doelgroepen. In het kader van het doelgroepenbeleid zal Ingrid van der Sterren een workshop verzorgen met als thema “Publiek vergroten door doelgroep denken”.

  Datum: dinsdag 29 mei 2018
  Tijd: 13:00 – 17:00 uur
  Locatie: Ondernemersplein Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond
  Kosten: € 25,- per persoon (incl. catering)
  Aanmelden: klik hier.

  Lees meer
 • juni
 • 07 juni 2018 12:30 - 13:30samenwerkings project Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven 3 leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessugesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven 3 leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessugesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen achtertuin te lezen. Na een zomerstop van 2 maanden starten we op 6 september met de eerste editie van de 27e jaargang. Peter Lahaye geeft dan een lezing over de Duitse schrijver Thomans Mann.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 12.30 – 13.30 uur
  Toegang is gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 08 juni 2018 10:00 - 16:00 Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg organiseert dansbijscholing
  Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg organiseert bijscholing voor medewerkers van Kunstencentra, ook instroming voor particulieren is mogelijk. Docent van de workshop is Maria Speth bekend die bekend is door haar methodiek ‘dansspetters’.…
  Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg organiseert bijscholing voor medewerkers van Kunstencentra, ook instroming voor particulieren is mogelijk. Docent van de workshop is Maria Speth bekend die bekend is door haar methodiek ‘dansspetters’.
  De workshop ‘Dansspetters, een creatieve dansmethodiek’ is te volgen door deelnemers van vorig jaar, maar ook door deelnemers die voor het eerst meedoen.

  Springen, draaien, dansen, vallen en weer opstaan
  Geef kinderen een reden om te bewegen en er openen zich vele mogelijkheden.
  In deze workshop zullen diverse dansen doorgenomen en uitgewerkt worden. Het programma richt zich op de primair onderwijs doelgroep en er is ook een link naar het amateurdansveld aanwezig.

  Docent Maria Speth
  Maria Speth ontwikkelt dansmateriaal, geeft workshops en doceert al jaren op dansacademies, conservatoria, pedagogische instituten en het amateurdansveld. Ook is ze vicevoorzitter van het wereldwijde netwerk Dance and the Child.

  Datum: vrijdag 8 juni 2018, 10.00 - 16.00 uur
  Dansspetters, een creatieve dansmethodiek’: een workshop van één dag, vol inspirerend lesmateriaal.
  Doelgroep: voor dansdocenten die met kinderen en jongeren werken
  Locatie: Centraal gelegen kunstencentrum met danszaal, n.t.b.
  Prijs: €125,-
  Contact: maria.hermans@maastricht.nl

  Lees meer
 • 10 juni 2018 10:30 - 12:00samenwerkings project Dominicanen Leesclub met Lidewijde Paris
  Zondag 10 juni is Lidewijde Paris in Boekhandel Dominicanen te gast om een leesclub te verzorgen naar aanleiding van haar nieuwste boek Hoe lees ik korte verhalen? Paris schreef eerder Hoe lees ik, een boek vol inspirerende voorbeelden uit…

  Zondag 10 juni is Lidewijde Paris in Boekhandel Dominicanen te gast om een leesclub te verzorgen naar aanleiding van haar nieuwste boek Hoe lees ik korte verhalen? Paris schreef eerder Hoe lees ik, een boek vol inspirerende voorbeelden uit de literatuur. Dit was een groot succes, niet in de laatste plaats omdat Paris overal in het land lezers weet te enthousiasmeren met haar lees! Workshops, waarin de onderste steen bovengehaald wordt en op zeer aanstekelijke wijze vele facetten van de literatuur aan bod komen. Verwacht overigens geen achteroverleunen. Paris houdt van een goed gesprek waarin veel en iedereen aan bod komt…

  Inloop vanaf 10.00. De leesclubs vinden plaats van 10.30 tot 12.00. De Dominicanenkerk is dan speciaal geopend voor de deelnemers aan de leesclub. Deelname kost €5,00 (incl. drankje). U kunt zich aanmelden via promotie@boekhandeldominicanen.nl. Het is aan te bevelen om van tevoren het boek te lezen. Mocht u meer willen weten: in onze boekhandel vindt u extra informatie

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 15 juni 2018 15:30 - 17:30eigen project ‘Tussen cultuur en factuur’ in Venray
  Op vrijdag 15 juni van 15.30 tot 17.30 uur vindt bij Cultura Venray in Venray een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal…
  Op vrijdag 15 juni van 15.30 tot 17.30 uur vindt bij Cultura Venray in Venray een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’.
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

  Deelname kost 10 euro per persoon (incl. drankjes). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur
   
  In Venray (er zijn ook nog bijeenkomsten in Roermond en Maastricht) wordt ‘Tussen cultuur en factuur’ georganiseerd door Cultura Venray, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 19 juni 2018 19:15 - 22:15eigen project Workshop 'Goed boekhouden'
  Hoe zorg je als culturele stichting of vereniging dat je boekhouding in orde is?

  Ben jij verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw culturele stichting of vereniging en wil je de belangrijkste boekhoudzaken (nog eens) op een rijtje zien…
  Hoe zorg je als culturele stichting of vereniging dat je boekhouding in orde is?

  Ben jij verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw culturele stichting of vereniging en wil je de belangrijkste boekhoudzaken (nog eens) op een rijtje zien en horen wat de nieuwste ontwikkelingen en regelgevingen zijn? In deze workshop wordt aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden inzichtelijk gemaakt hoe de financiële administratie en verantwoording anno 2018 idealiter in elkaar moeten steken.

  Wat zijn de wettelijke verplichtingen rondom boekhouding, hoe stel je een begroting het beste op, hoe zit het met zaken als BTW, subsidieafrekeningen, vrijwilligersvergoedingen, de artiestenregeling etc.? Het komt allemaal aan bod. Ook wordt stilgestaan bij de belangrijkste verschillen tussen het kasstelsel en het baten-lastenstelsel en de ANBI- en SBBI-status.

  Aanmelden
  Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 20 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.

  Datum: donsdag 19 juni 2018, 19.15 - 22.15 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  *Afbeelding: Freepik

  Lees meer
 • 21 juni 2018 10:00 - 12:00eigen project ‘Tussen cultuur en factuur’ in Maastricht
  Op donderdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur vindt bij Kumulus Theater in Maastricht een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal…
  Op donderdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur vindt bij Kumulus Theater in Maastricht een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Zo zullen Biena van de Weerdt, coördinator van Kaleidoscoop (de afdeling cultuureducatie van Kumulus – CC- NHMM), en Anita Bastiaans van Athos Maastricht vertellen hoe zij creatieve ZZP-ers verbinden met o.a. onderwijs en zorg.
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ is geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

  Deelname kost 10 euro per persoon (incl. drankjes). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur
   
  In Maastricht (er zijn ook nog bijeenkomsten in Roermond en Venray) wordt ‘Tussen cultuur en factuur’ georganiseerd door Kumulus, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 23 juni 2018 - 24 juni 2018 Journey of dreams
  Het leek nog zover weg, maar dan breekt het jaar 2018 aan, het jubileum jaar van ons koor. Al 40 jaar zingen en genieten van de muziek van jongeren en later volwassenen van Jongerenkoor Amby tot Vocalgroup Mes Amie.
   
  In het najaar van 2015…
  Het leek nog zover weg, maar dan breekt het jaar 2018 aan, het jubileum jaar van ons koor. Al 40 jaar zingen en genieten van de muziek van jongeren en later volwassenen van Jongerenkoor Amby tot Vocalgroup Mes Amie.
   
  In het najaar van 2015 ging het bestuur “de hei op” om na te denken over de toekomst van het koor. Er werd een nieuwe visie, missie en ambitieuze plannen gemaakt voor de periode 2016 tot en met 2018. Ieder jaar “pieken” met muzikale activiteiten. Zo kwam er “Op de Cour” I en  II en ook de kerstwandelingen kregen een vaste plek in het jaarprogramma. Allemaal mooie topics waar wij als vereniging ontzettend trots op zijn. We hebben Vocalgroup Mes Amie op de kaart gezet en gaan in 2018 naar het hoogtepunt van deze 3 jaren met ons project Journey of Dreams.
   
  De spanning begint langzaam te stijgen bij onze leden en projectcombo, maar ook bij de dirigent Paul Lemmens en regisseur Jolanda Jonkers. Er worden plannen gemaakt en daar waar nodig is, weer aangepast; het is een ambitieus project.
   
  De voorstelling vertelt het verhaal van een gezin dat een wereldreis wint in de loterij en tijdens deze reis maken ze van alles mee. De hoofdrollen zullen worden gespeeld door een viertal leden van Toneelgroep Lummel. Ook zullen een aantal leden van Vocalgroup Mes Amie een rol voor hun rekening nemen. Het toneelspel wordt afgewisseld door optredens van het koor en/of het combo.
  Wij kunnen niet te veel vertellen over de voorstelling, anders is het geen verrassing meer, maar u zult Vocalgroup Mes Amie zien en horen, zoals u dit nog nooit eerder hebt gezien of gehoord.
   
  De voorstellingen vinden plaats op zaterdagavond 23 juni om 19.30 uur en zondagmiddag 24 juni om 14.00 uur in La Bonbonnière te Maastricht.
  Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u zeker zijn van een kaartje, koop dan nu uw kaartje via e-mail: vocalgroupmesamie@gmail.com
  Kaarten kosten € 15,00 per stuk.

  Lees meer
 • 24 juni 2018 11:00 - 16:00samenwerkings project LBT: Euregioparade 2018 Venray
  De LBT en Vlamo organiseren de 7e editie van de Euregioparade in op zondag 24 juni 2018. Dit muzikaal evenement zal door de straten en op de pleinen van Venray plaatsvinden. De opzet is een Streetparade met korpsen uit Nederlands- en Belgisch…
  De LBT en Vlamo organiseren de 7e editie van de Euregioparade in op zondag 24 juni 2018. Dit muzikaal evenement zal door de straten en op de pleinen van Venray plaatsvinden. De opzet is een Streetparade met korpsen uit Nederlands- en Belgisch Limburg, korpsen uit Nord-Rhein Westfalen (Duitsland) en korpsen uit de Ost-Kantons (België).
  Ook zullen er op een 8-tal pleinen mogelijkheden zijn om concerten te houden voor onze lidkorpsen, zowel voor drumbands, ritmische- melodische percussie ensembles, majorette- en twirlgroepen, evenals harmonieën, fanfares, brassbands, accordeonensembles en schutterijen.

  Meedoen?
  Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 1 mei 2018.
  Download de uitnodiging en het inschrijfformulier hier.

  Datum: zondag 24 juni 2018
  Locatie: Venray

  Lees meer
 • 09 september 2018 12:00 - 19:00 Het Parcours 2018: cultuur, smaakt naar meer
  De drieëntwintigste editie van Het Parcours vindt dit jaar plaats op zondag 9 september van 12.00 – 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de instellingen en organisaties van het Kultureel Overleg Maastricht (KOM) een voorproefje van hun…

  De drieëntwintigste editie van Het Parcours vindt dit jaar plaats op zondag 9 september van 12.00 – 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de instellingen en organisaties van het Kultureel Overleg Maastricht (KOM) een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht zullen de optredens van deze theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen die Maastricht rijk is, te bewonderen zijn. Naast de professionals zullen ook verschillende amateurs uit de omgeving voor een variëteit aan cultuur zorgen. De toegang voor Het Parcours is gratis.

  Editie 2018
  Dit jaar staat Het Parcours in het teken van ‘Cultuur, Smaakt naar Meer’. Het Parcours wordt als een traktatie van vele culturele amuses gezien. Het uitgebreide, gevarieerde en hoogstaande culturele aanbod van de komende editie zorgt ervoor dat de bezoeker geïnspireerd raakt en zich meer verbonden gaat voelen met het kunst- en cultuuraanbod dat de stad Maastricht te bieden heeft. De performances gaan voor het publiek als het ware naar meer smaken. Daarnaast zijn eet- en drinkgewoonten ook onlosmakelijk verbonden met cultuur. Wij nodigen jullie dan ook van harte uit om te komen proeven van deze editie van Het Parcours!

  Aanmelden
  Gezelschappen kunnen zich tot uiterlijk 1 juni aanmelden voor Het Parcours. Het Parcours wil dit jaar volop gaan inzetten op kwaliteit en diversiteit. Mede door het geringere aantal speelplekken zal er dit jaar een strengere selectie plaatsvinden. Het Parcours zal uiterlijk 15 juni alle aanmelders op de hoogte brengen over onze keuze.
  Aanmelden voor Het Parcours kan hier.

  Enthousiaste crew leden gezocht!
  Om de drieëntwintigste editie van het Het Parcours weer tot een succes te maken, is het Parcours op zoek naar enthousiaste crew leden die ons team kunnen versterken. Verschillende teams zullen verantwoordelijk zijn voor logistiek/techniek, locaties, PR & Communicatie en als hospitality guides. Lijkt het je leuk om als crew lid er mede voor te zorgen dat Het Parcours 2018 een onvergetelijke editie wordt? Meld je dan hier snel aan.
   

  Lees meer
 • oktober
 • 06 oktober 2018 19:30 - 22:00 Gemengd Koor Zanglust Geleen en Vocal Chord brengen 'Broadway in Limburg'
  Gemengd Koor Zanglust Geleen presenteert op zaterdag 6 oktober 2018 haar jubileumconcert 'Broadway in Limburg' ter gelegenheid van haar 110-jarig bestaan.

  Gemengd Koor Zanglust maakt al decennialang deel uit van de gemeenschap Oud-Geleen…
  Gemengd Koor Zanglust Geleen presenteert op zaterdag 6 oktober 2018 haar jubileumconcert 'Broadway in Limburg' ter gelegenheid van haar 110-jarig bestaan.

  Gemengd Koor Zanglust maakt al decennialang deel uit van de gemeenschap Oud-Geleen en was de grondlegger van
  de koren Mignon en Voces Vocales. In haar 110-jarig bestaan gaf het koor vele uitvoeringen in binnen- en buitenland en bracht daar een keur aan liederen. Van klassiek tot pop, religieus of modern, filmmuziek en oude recitals: het behoorde allemaal tot de muzikale mogelijkheden van het koor.

  Tijdens het jubileumconcert zal Zanglust optreden, samen met het ensemble Vocal Chord, ook bekend als het Il Divo van de lage landen. Vocal Chord wordt gevormd door tenor Pascal Pittie, sopraan Daphne Ramakers, countertenor Rob Meijers en mezzosopraan Lien Haegeman.

  Datum: zaterdag 6 oktober 2018, 19.30 uur
  Locatie: Schouwburg De Domijnen, Sittard
  Tickets: verkrijgbaar van mei via Schouwburg De Domijnen, Sittard à €17,50 per stuk  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?