welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 13 oktober 2017 Literatuurportret: Theodoor Weustenraad
  Toen de Maastrichtse journalist en dichter Theodoor Weustenraad, 43 jaar jong, overleed aan cholera, was zijn epische…
  Toen de Maastrichtse journalist en dichter Theodoor Weustenraad, 43 jaar jong, overleed aan cholera, was zijn epische gedicht in Maastrichts dialect Percessie van Scherpenheuvel nog niet af. Hoewel in afschrift wijd verbreid en bewonderd, verscheen de Percessie pas in druk in 1931.

  Waarom duurde het 82 jaar voordat het gedicht het licht mocht zien? En waarom moesten de prenten van Charles Eyck voor die uitgave geheim blijven? Dat zijn heikele kwesties in de literatuur in Limburg.

  Lees op www.hklimburg.nl/literatuurportret meer over Theodoor Weustenraad (1805-1849) en zijn Percessie van Scherpenheuvel vol erotische vrijmoedigheden en openhartige kritiek op priesterschap en kerkelijke gebruiken. Ook interessant in dit kader is de expositie ‘De geheime prenten van Charles Eyck’ die nog tot 5 november te zien is in Museum Land van Valkenburg. 
 • 10 oktober 2017 Giocoso uit Weert Limburgs Koor van het Jaar 2017
  Afgelopen weekend stond TheaterHotel De Oranjerie in Roermond in het teken van de Limburgse Koordagen, georganiseerd…
  Afgelopen weekend stond TheaterHotel De Oranjerie in Roermond in het teken van de Limburgse Koordagen, georganiseerd door het Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-Limburg) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Met als thema ‘Groots in zingen’ stonden grote koren dit jaar centraal. Er waren onder andere twee spectaculaire concertavonden met meer dan 100 koorzangers en 50 instrumentalisten, diverse workshops en 23 koren die deelnamen aan het Open Limburgs Korenfestival.
   
  Tijdens het Open Limburgs Korenfestival, in samenwerking met het Nederlands Koorfestival, streden de koren om een aantal mooie prijzen. Zo werd Gemengd Koor Crescendo uit Doenrade onder leiding van Anton Kropivšek uitgeroepen tot Beste Grote Koor. Limburgs Koor van het Jaar 2017 werd jongerenkoor Giocoso uit Weert onder leiding van Rita Scheffers. Niet alleen werden zij het beste koor van Limburg, zij wonnen daarmee ook de Provinciale NKF Competitie Limburg voor het Nederlands Koorfestival (NKF). Giocoso mag daarom op 2 juni 2018 in Muziekcentrum Enschede deelnemen aan de Landelijke NKF Finale. De beste koren van de provincies strijden dan voor de nationale eretitel Beste Koor van Nederland.
   
  Tijdens de Limburgse Koordagen werd ook de Limburgse Koorprijs 2017 uitgereikt aan dirigente Rita Scheffers voor haar vele verdiensten binnen de Limburgse koorwereld. Onder andere vanwege haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinder- en jeugdkoorzang in Limburg. Scheffers werkt met een voortdurend vernieuwend en vooruitstrevend repertoire voor de meest uiteenlopende doelgroepen. Zo staat ze open voor de belevingswereld van de nieuwe generaties, draagt ze bij aan de topamateurkoorzang in Limburg én is ze een voorbeeld voor innovatie van de koorzang. De Limburgse Koorprijs werd aan haar overhandigd door gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg.
   
 • 09 oktober 2017 Inschrijving Prinses Christina Concours 2018 gestart
  Speel jij klassieke muziek en ben je tussen de 12 en 19 jaar? (Zang t/m 21) Laat je horen!…
  Speel jij klassieke muziek en ben je tussen de 12 en 19 jaar? (Zang t/m 21) Laat je horen!

  Je kunt je tot 1 december 2017 inschrijven voor het Prinses Christina Concours. Voor deelnemers in regio Zuid 2 geldt een minimumleeftijd van 10 jaar. De selecties van het Prinses Christina Concours worden gehouden in het hele land. Klik hier voor alle data en locaties.

  Doe mee en beleef een leuk en spannend concours weekend:
  - Optreden voor publiek op een concertpodium
  - Tips van een deskundige jury
  - Ontmoetingen met andere muzikanten van jouw leeftijd
  - Heel veel mooie prijzen!

  Wil je meedoen? Schrijf je dan online in via www.christinaconcours.nl.

    lees meer…
 • 04 oktober 2017 Limburg Design Award 2017
  Wie wint de Limburg Design Award 2017? De genomineerden zijn bekend!

  Gemeente Roermond zal op 3 december bekend…
  Wie wint de Limburg Design Award 2017? De genomineerden zijn bekend!

  Gemeente Roermond zal op 3 december bekend maken wie de winnaar is van de Limburg Design Award. Tevens wordt bekend gemaakt welke talentvolle ontwerper de Harrie Tillieprijs in ontvangst mag nemen. Deze winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000,- , inzetbaar voor eigen talent ontwikkeling. Erna opent de expositie in het Cuypershuis, waarin het werk van alle genomineerden is te zien.

  Limburg Design Award
  De nieuwe kunstprijs Limburg Design Award omvat een aankoop of opdracht ter waarde van € 7.000,-, uitgevoerd door het Cuypershuis in Roermond. Hiermee zal er in de vaste presentatie van dit museum blijvend aandacht zijn voor de winnaars van de Limburg Design Award.

  De zes genomineerden
  Voor de Limburg Design Award: Voor de Harrie Tillieprijs: Hun werk is tot en met 25 februari 2018 te zien tijdens de expositie in het Cuypershuis.

  Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers
  De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs heeft daarom als uitgangspunt ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. Ook al hanteren hedendaagse interieurontwerpers andere materialen en productietechnieken om hun ontwerpen te realiseren. Hun streven is verwant aan dat van Cuypers; schoonheid, engagement, ambacht, ondernemerschap en vernieuwing zijn voor beiden net zo belangrijk.

  De Harrie Tillieprijs heeft als doel het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit zo meer aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermonds museum. Hij zette zich als conservator in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden.

  Door het uitreiken van de Limburg Design Award wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten en het Cuypershuis profileren als platform voor hedendaags interieurdesign.

  De juryleden
  Henk Wolters, algemeen directeur Kernarchitecten², voorzitter
  Thomas Eyck – producent en distributeur van contemporaine designobjecten.
  Jeroen Junte – publicist op het gebied van design en architectuur.
  Robert Thiemann – directeur Frame Publishers

  De scouts
  Hester Coolen – concept en initiatief Designday.
  Chequita Nahar – ontwerpster, directeur MAFAD, Hogeschool Zuyd.
  Raffaela Vandermühlen - Head of Brand Strategy and PR, Dutch Design Week (Dutch Design Foundation).

  lees meer…
 • 04 oktober 2017 Workshops/ bijscholing voor docenten beeldende kunst
  Twee keer per jaar biedt het Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg (SKL) een bijscholingsprogramma met workshops…
  Twee keer per jaar biedt het Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg (SKL) een bijscholingsprogramma met workshops en cursussen aan voor kunstdocenten (aan kunstencentra). Inschrijven op workshops en cursussen is ook mogelijk voor particulieren.

  Op 24 november en 15 december kun je de workshops ‘Werken met plastic: fusing’ en ‘Werken met transfermethode: thermofax’ volgen.

  Werken met plastic: fusing
  In deze workshop ga je aan de slag met plastic onder het motto: afval bestaat niet!
  We maken bijzondere stoffen door deze met plastic te bewerken.
  Fusing betreft het samenvoegen van plastic lagen of plastic en stof (= lamineren, coaten) door middel van hitte en druk. Het is een ideale methode om afval te upcyclen en daardoor een belangrijke techniek voor de huidige tijd.

  Voor wie: voor docenten beeldend die deze nieuwe technieken willen leren kennen
  Wat: 2 apart te boeken dagdelen vol inspiratie en praktijk
  Wanneer: 24 november 2017 van 9.30 – 14.30 uur
  Waar: Atelier Maastricht ( of, in overleg, in noord Limburg op locatie)
  Prijs: 95 euro per workshop

  Werken met transfermethode: thermofax
  Met thermofax kun je je eigen zeefdrukraampjes maken.
  Met behulp van special sheets en een thermofax apparaat maak je van jouw tekening een zeef die je eindeloos kunt gebruiken. Door middel van de zeef kun je diverse materialen bedrukken, waaronder textiel, leer, papier en hout. Tijdens de workshop leer je met verschillende soorten media te werken, zoals acryl, ontkleurder, flock, folie en puff. De zeven kun je thuis ook gebruiken.

  Voor wie: voor docenten beeldend die deze nieuwe technieken willen leren kennen
  Wat: 2 apart te boeken dagdelen vol inspiratie en praktijk
  Wanneer: 15 december 2017 van 9.30 – 14.30 uur
  Waar: Atelier Maastricht ( of, in overleg, in noord Limburg op locatie)
  Prijs: 95 euro per workshop

  Docent
  Jolieke Ubachs volgde haar opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute. Ze werkt op verschillende vlakken van textiel- en dessinontwerpen en print design.
  Meer informatie: www.textilice.nl

  Interesse?
  Meld je dan aan voor 23 oktober bij Maria Hermans via maria.hermans@maastricht.nl of 06 21479094. 

  lees meer…
 • 04 oktober 2017 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018
  Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van 2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed,…
  Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van 2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, dat door de Europese commissie is uitgeroepen. Met het Jaar besteden alle Europese landen aandacht aan de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa.

  In Nederland hebben DutchCulture en (het Erfgoedplatform van) Kunsten `92 een projectteam Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed samengesteld, dat samen met een groot aantal erfgoedorganisaties het themajaar vormgeeft in een nationaal programma. Doel is onder meer internationale kennisuitwisseling en Europese netwerkvorming voor het erfgoedveld. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is op Europees niveau betrokken bij de organisatie van het Jaar.

  Op donderdag 21 september jl. vond een drukbezochte ‘warming up’ voor het Europese erfgoedjaar plaats bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Door middel van presentaties en interactieve sessies werden erfgoed- en andere culturele organisaties geïnformeerd over het programma en over de mogelijkheden om mee te doen. Men kreeg een eerste blik op de website www.europeeserfgoedjaar.nl, die bijna helemaal gereed is. Op de site is nu al informatie te vinden over:

  Programma
  Grote landelijke evenementen, zoals de Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen, de Maand van de Geschiedenis, de Nationale Museumweek en Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa zullen in hun programma’s het thema Europa belichten. Daarnaast staat maandelijks een erfgoedthema centraal - waarin de relatie met Europa voor het voetlicht wordt gebracht – met per thema aandacht voor een bijzonder project , een zogenaamd schijnwerperproject. Lees meer.

  Meedoen
  Op de volgende manieren kunt u aanhaken bij het Europese Erfgoedjaar:
  Inhoud: door in eigen activiteiten een duidelijk inhoudelijk accent te leggen op de link met Europa en dit ook zo te communiceren
  Agenda: door uw Europa-activiteiten te vermelden in de agenda van de website
  Communicatie: door themajaar-huisstijl-elementen zoals logo, hashtag en slogan in te zetten in uw eigen communicatie en via uw eigen communicatiekanalen. De toolkit is binnenkort beschikbaar.
  Delen: door vanaf deze website foto’s en video’s te delen via uw eigen communicatiekanalen
  Promotie: Door deze website onder de aandacht te brengen van uw eigen achterban. Lees meer.

  Fondsen
  Organisaties die evenementen willen organiseren binnen het Jaar kunnen gebruik maken van een aantal fondsen: Creative Europe, Mondriaanfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. .

    lees meer…
 • 04 oktober 2017 Workshops/ bijscholing voor docenten dans
  Twee keer per jaar biedt het Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg (SKL) een bijscholingsprogramma met workshops…
  Twee keer per jaar biedt het Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg (SKL) een bijscholingsprogramma met workshops en cursussen aan voor kunstdocenten (aan kunstencentra). Inschrijven op workshops en cursussen is ook mogelijk voor particulieren.

  Op 19, 23 en 30 januari 2018 vinden er bijscholingsworkshops voor dansdocenten plaats met de thema’s: Werelddans (of volksdans), een positieve dansvorm en Physical comedy, slapstick gevecht technieken.

  Werelddans (of volksdans), een positieve dansvorm
  Volksdans of werelddans kan een mooie afwisseling bieden in de reguliere danspraktijk. Ook leent deze dansvorm zich goed als onderwerp voor een schoolproject of activiteit.

  In deze workshops worden diverse ‘wereld’ dansen aangeboden.
  Ook wordt stilgestaan bij de beste manier om deze dansen te oefenen.

  Bezig zijn met volksdansen heeft een positief effect op de groepsdynamiek:
  omdat bijna alle volksdansen groepsdansen zijn, is samenwerking nodig, hulp aan degenen die het nog niet zo goed kunnen én het accepteren van alle kinderen.
  Doordat er dansen uit verschillende landen en tijden gebruikt worden, wordt de interesse voor andere volkeren, hun taal en cultuur en hun volksdansen gewekt.
  Het dynamische en vrolijke karakter (veel werelddans is feestmuziek) stimuleert de betrokkenheid en het uithoudingsvermogen van kinderen.

  Docent: Loes Eijssens
  Loes geeft vanaf 1980 Internationale Dans aan allerlei doelgroepen en op elk niveau. In 1981 behaalde zij het Nevo (nu LCA)-certificaat voor volksdansleiders. Zij volgt elk jaar allerlei specialisatiecursussen om ook het nieuwe aanbod te kunnen aanleren. In 2001 heeft zij samen met een collega de CD "Interfolk 2" ontwikkeld (een CD met internationaal volksdans programma voor volwassenen) en heeft zij in o.a. Italië, België en Nederland workshops gegeven. Later heeft zij zich gespecialiseerd in kinderdans. Zij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de kinderdansprogramma’s "De Vrolijke Kring 3", ”Feestdansen door het jaar heen” . Zij is ook één van de samenstellers, choreografe van het dansprogramma “Het Kwartet danst”, een dansprogramma voor het jonge kind (6-12) en tieners. Zowel bij Dans in School als Stichting Educatieve Projecten in Amsterdam heeft zij diverse basisschool-dansprojecten ontwikkeld. Het is voor haar elke keer weer een uitdaging om op een zo helder mogelijke manier dansen aan te leren en de kinderen een reden te geven om te bewegen en te dansen. Het werken met dans aan alle ontwikkelingsgebieden, blijft een uitdaging. 

  Voor wie: voor docenten dans of theater die hun lesrepertoire uit willen breiden
  Wat: een workshop van een (korte) dag door Loes Eijssens
  Waar: een centrale locatie n.a.v. de inschrijvingen ( bijv. ECI Roermond )
  Wanneer: 19 januari 2018 van 10.30 uur tot 15.00 uur
  Minimaal 8, maximaal 14 deelnemers
  Prijs: 95 euro

  Physical comedy, slapstick gevecht technieken
  Het gevecht is een klassiek onderdeel in het komediespel. Een mooi opgebouwd gevecht vereist precisie, ritme, muzikaliteit en de juiste choreografie.
  Gevechten zijn sterk oefenmateriaal vanwege het actie-reactie aspect.
  Ook brengen gevechten afwisseling in een voorstelling en is ‘het gevecht’ een aantrekkelijk en uitdagend onderwerp voor jeugd en jongeren.
  De ‘slapstick’ variant voegt een humoristische element toe waarbij timing en vergroting een grote rol spelen.

  In de workshop verkennen we werkend de volgende onderdelen van ‘het gevecht’:
  *Hoe maak je het gevecht fysiek?
  *Welke opbouw en choreografie passen hierbij?
  *Hoe creëer je muziek en ritme in een gevecht?

  Fysiek spel staat steeds centraal, zowel in de training als in de experimenteerfase en in de presentaties.
  Deze workshop is op eigen( fysiek) niveau te volgen.

  Docent: Ivan Hennetin
  Ivan Hennetin (Fransman) werkt  sinds 1999 als clown en studeerde in 2007 af aan de school Theatre le Samovar in Parijs als professioneel artiest -clown. Als clown en acteur speelde hij vanaf 2008 bij verschillende theatergezelschappen in Nederland. Daarnaast gaf hij clownlessen aan jongeren en volwassenen. Sinds 2012 werkt hij voor stichting Cliniclowns en Careclowns voor kinderen en ouderen. In 2013 richtte hij, samen met Roos ten Hooven, HUIS93 op.

  Voor wie: voor dans- en theaterdocenten die hun fysieke theatrale repertoire uit willen breiden
  Wat: een cursus van 2 bijeenkomsten van 3 uur
  Wanneer: dinsdag 23 januari en 30 januari 2018 van 9.00 tot 13.00 uur
  Waar: centrale locatie of Maastricht n.a.v. inschrijvingen
  Minimaal 6, maximaal 10 deelnemers
  Prijs: 130 euro

  Interesse?
  Meld je dan aan vóór 1 november bij Maria Hermans via maria.hermans@maastricht.nl of telefonisch via 06 21479094.


  lees meer…
 • 01 oktober 2017 Talent in Beeld oktober: Karlien Franco
  In oktober staat een taalkundige centraal in onze rubriek 'Talent in Beeld': Karlien Franco (Hasselt, 1989). …
  In oktober staat een taalkundige centraal in onze rubriek 'Talent in Beeld': Karlien Franco (Hasselt, 1989). 

  Karlien wist al vroeg dat ze ‘iets met taal’ wilde doen. Na de middelbare school begon ze met een bachelor Nederlands-Latijn. “Ik vermoed dat ik Latijn toen al interessant vond omdat bij het leren van zo’n dode taal veel meer een beroep wordt gedaan op het analytisch denken over de manier waarop zinnen zijn opgebouwd dan bij een moderne, levende taal.“

  Op 17 november a.s. hoopt ze aan de KU Leuven te promoveren in de taalkunde. “Ik heb de afgelopen vier jaar de lexicale variatie in Limburgse en Brabantse dialecten in Vlaanderen en Nederland onderzocht. Dat houdt in dat ik op grote schaal heb gekeken naar het aantal verschillende woorden voor een bepaald concept. Verschillen hierin kunnen ons namelijk veel leren over hoe taal werkt. Taal reflecteert hoe mensen denken en de werkelijkheid vormgeven.” Karlien had voor haar onderzoek veel aan de recente digitalisering van de woordenboeken van de Brabantse en de Limburgse dialecten. 

  Lees het volledige interview en meer informatie over dialectwoordenboeken etc. op www.hklimburg.nl/talent
 • 30 september 2017 Jan van Woezik en Jo van Herten krijgen Limburgse Molenpenning 2017
  Molenaars Jo van Herten (Beegden, 1936) en Jan van Woezik (Helenaveen, 1951) zijn de gelukkige ontvangers van de…
  Molenaars Jo van Herten (Beegden, 1936) en Jan van Woezik (Helenaveen, 1951) zijn de gelukkige ontvangers van de Limburgse Molenpenning 2017. Deze werd op zaterdagochtend 30 september aan hen uitgereikt door voorzitter Kees van Rooij van de Molenstichting Limburg. Dit gebeurde op de Sint Petrusmolen in Roggel. De penning, een minimolensteen, wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of stichting die zich al jarenlang op allerlei fronten inzet voor de Limburgse molens en molenaars.
   
  Jo van Hertenis al bijna 20 jaar actief op de molens van Beegden en Roggel en al 13 jaar het technische molenbrein voor de berekening van molenbiotopen (de ruimte die vrij moet worden gehouden voor een goede windvang). Ook is hij aanspreekpunt voor vele molengemeenten, moleneigenaren, plaatselijke molenstichtingen en de Monumentenwacht Limburg. Jan van Woezik is sinds 1971 vrijwillig molenaar op de molens van Roggel en Deurne en al jarenlang moleninstructeur voor de Limburgse molenwereld. Hij maakt zich sterk voor de opleiding van molenaars en de restauratie van onder meer de Leumolen in Nunhem. Kortom, beide zijn ware ambassadeurs voor de Limburgse molens.
   
  De molenaars waren, zoals iedere zaterdagmorgen, aan het draaien op de Sint Petrusmolen in Roggel toen ze werden verrast met de uitreiking. In het bijzijn van bestuursleden en adviseurs van de Molenstichting Limburg, de molenstichtingen van Leudal en Beegden, vrienden en bekenden namen ze de Limburgse Molenpenning in ontvangst.

  De Limburgse Molenpenning is een initiatief van de Molenstichting Limburg. Deze stichting zet zich met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg in om de Limburgse wind- en watermolens te behoeden voor verval en onder de aandacht te brengen van het publiek. De penning, met een doorsnede van ca. 5 cm, heeft de vorm van een molensteen.  Het gegroefde oppervalk aan de ene zijde spreekt voor zich, de andere zijde draagt het vignet van de Molenstichting Limburg. Bij wijze van randschrift is de naam van de laureaat gegraveerd. Eerdere ontvangers van de Molenpenning zijn Stichting Leonardusmolen in Maasbracht en de molenaars Jan Ficq, Piet van Bussel, Jo Meessen, Joep Derckx, Jaap Kuitert, Gerie Fijen, Jac Nijs, Toon van As, Harry Kaak en Frans Verstappen. 
 • 14 september 2017 KNMO Award voor bijzondere initiatieven
  De KNMO wil innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen.…
  De KNMO wil innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award, waarvoor drie geldprijzen beschikbaar worden gesteld.

  Het gaat bij de toekenning van de prijs vooral om vernieuwing. Naast creativiteit (het ‘wat’) en artisticiteit (het ‘hoe’) is ook de impact van het project een van de beoordelingscriteria.
  Daarom worden nadrukkelijk alle geledingen van de KNMO uitgedaagd om deel te nemen aan de KNMO-Award. Gekeken wordt naar de beleving bij publiek en muzikanten en of de interactie en communicatie die van de activiteit uitgaat een blijvend effect heeft.

  Alle voorstellen worden door de jury besproken en gewogen, drie inzendingen gaan door naar de finaleronde. Deze drie worden door de jury bezocht en in de praktijk bekeken. De einduitslag volgt tijdens het KNMO Congres in november 2018.

  Aanmelden van projecten voor de eerste KNMO Award kan tot 1 januari 2018, door het indienen van een projectplan of een gedetailleerde omschrijving van het project via: info@knmo.nl onder vermelding van “KNMO Award”.

  Het project moet voldoende duidelijk zijn omschreven, zodat de jury kan komen tot een eerste beoordeling. Er moet in elk geval vermeld zijn:
  • Titel van het project
  • Vereniging die het project organiseert
  • Tijdstip(pen) waarop het project wordt uitgevoerd
  • Een samenvatting van het project op max. 1 A4 (ca. 500 woorden)
  • Een motivatie van het project (wat ga je doen, waarom doe je het en
  hoe ga je het doen?) op max. 1 A4
  • Een motivatie waarom het project vernieuwend is op max. 1 A4
  • De doelgroep van het project (voor wie doe je het?)
  • Een globale begroting (uitgaven/inkomsten) op max. 1 A4
    lees meer…
 • 14 september 2017 NBE Compositiewedstrijd: Lang zullen we ronddraaien
  Voor de Compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) op zoek…
  Voor de Compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) op zoek naar jong muzikaal talent t/m 18 jaar. De winnaars van de Compositiewedstrijd staan op 1 januari 2018 samen met het NBE op het podium van het Koninklijk Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert, door de VARA uitgezonden op TV. Al meer dan twintig jaar blijkt de wedstrijd een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

  Het maakt niet uit of het een rap, een symfonie of een liedje is, zolang het maar zelf geschreven is.
  Inschrijven kan tot uiterlijk 28 september via het aanmeldformulier.

  THEMA 2017: LANG ZULLEN WE RONDDRAAIEN
  Maak een ode aan de planeet aarde, bezing haar in al haar schoonheid en wreedheid. Schrijf een symfonie over groene weilanden, een loflied op de grutto, een smartlap over smeltende ijskappen, een rap over al die mensen op de vlucht… Gaan we er met elkaar voor zorgen dat de aarde blijft ronddraaien?

    lees meer…
 • 13 september 2017 Jonge filmmakers gezocht! - Filmwedstrijd 5de Euregionaal Jeugdfilmfestival van start
  Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 10 t/m 19 jaar uit om deel te nemen aan de…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 10 t/m 19 jaar uit om deel te nemen aan de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival. Het filmevent biedt jonge filmmakers uit de Euregio Maas-Rijn de gelegenheid om zelfgemaakte films te vertonen aan een groot internationaal publiek en andere filmmakers te ontmoeten. Jongeren kunnen tot 15 februari 2018 een korte film inzenden. Tijdens het Euregionale Jeugdfilmfestival, dat plaatsvindt op zaterdag 14 april 2018 in Cultuurcentrum ‘Alter Schlachthof’ in Eupen (België), worden alle inzendingen vertoond. ’s Avonds vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats waarbij de meest bijzondere inzendingen worden bekroond met een prijs. Voorafgaand aan het festival kunnen jongeren gecoacht worden bij het maken van een korte film.

  Het Euregionale Jeugdfilmfestival is een tweejaarlijks festival. Jongeren die woonachtig zijn in de Euregio Maas-Rijn kunnen individueel of in groepsverband een film inzenden. Films mogen maximaal 10 minuten duren. Alle genres zijn toegestaan en het onderwerp van de film is vrij naar keuze. Films mogen zowel met een camera als met een smartphone gemaakt zijn. Een professionele jury beoordeelt alle inzendingen en nomineert een aantal films voor een prijs. Tijdens het festival op zaterdag 14 april 2018 worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

  Jongeren die willen deelnemen aan het Euregionaal Jeugdfilmfestival en (gratis) door filmprofessionals gecoacht willen worden bij bijv. het uitwerken van een filmidee, kunnen contact opnemen met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Kijk voor meer info over het 5de Euregionaal Jeugdfilmfestival op www.ejff.eu of www.hklimburg.nl/ejff of neem contact op met Patricia Peters, consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: ppeters@hklimburg.nl of t: 0475 399 278.

  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival is een initiatief van en wordt georganiseerd door de Bleiberger Fabrik in Aken, Medienzentrum in Eupen en het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond.
 • 11 september 2017 Literatuurportret Pé Hawinkels
  Vanaf september 2017 verschijnt op deze website regelmatig een kort portret van een auteur of een karakteristiek…
  Vanaf september 2017 verschijnt op deze website regelmatig een kort portret van een auteur of een karakteristiek van een stroming uit de literatuur in Limburg. De portretten sluiten aan bij het in 2016 verschenen boekwerk Geschiedenis van de literatuur in Limburg (Uitgeverij Vantilt) en/of de actualiteit. De redactie is in handen van Ben van Melick en Ine Sijben, in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Deze keer Pé Hawinkels
  Pé Hawinkels werd op 29 september 1942 geboren in een Hoensbroeks mijnwerkersgezin en stierf op 16 augustus 1977 te Nijmegen, zittend aan zijn bureau boven een te vertalen tekst. P.H.H.H., zoals hij zichzelf placht aan te duiden, was een uitzonderlijk begaafd schrijver. De dichtbundel Bosch & Brueghel (1968) is daarvan een bewijs. In een duizelingwekkende mix van stijlregisters en stijlfiguren brengt de dichter niet alleen het werk van deze middeleeuwers in versregels tot leven maar situeert hij het ook in de moderne tijd. Zo wordt de strijd tussen licht en duisternis, hemel en hel, verstand en dwaasheid, tijd en eeuwigheid van alle tijden; de mens schiet in alle opzichten te kort:
  De halfnaakte staat centraal.
  Zijn tepels zijn gesloten, blind, maar uit
  Zijn zij, uit de verhevigde, negatieve tepels
  In rug & palm zijner handen (handen
  Als rudimentaire vlerken, duivevleugels aan
  Een casuarislijf) vloeit het wel, - zonder,
  Onder ons gesproken, veel kans van slagen tegen
  De potentaat, het ijzig blauw in donkere tuniek,
  Dat zitting houdt om hem heen, en, massief
  & Zelfbewust ijskoud inwerkt tot op
  Het sjofele lichaam van de halfnaakte,
  Mede diens blik bepaalt, - en die, hoofdzakelijk
  Een cantate van kaneel, bepaalt op zijn beurt weer
  De serene melancholie van diens expressie,
  Die weet het met zichzelf alleen
  Niet te kunnen redden.


  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 26 oktober 2017 19:30 - 22:30samenwerkings activiteit CineLOVA Filmcafé – ‘Onder het Vergrootglas’
  Donderdag 26 oktober 2017 vindt van 19.30-22.30 uur een nieuwe editie van het CineLOVA Filmcafé plaats in Cafézaal…
  Donderdag 26 oktober 2017 vindt van 19.30-22.30 uur een nieuwe editie van het CineLOVA Filmcafé plaats in Cafézaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert. Onder de noemer ‘Onder het Vergrootglas’ worden die avond een aantal nieuwe films besproken van CineLOVA leden. Na afloop van de bespreking is er de gelegenheid om samen met andere filmmakers een drankje te nuttigen in het café van ’t Weverke.

  Ben je lid van CineLOVA en heb je recentelijk een film gemaakt die je graag zou willen voorleggen aan onze doorgewinterde filmbesprekers en (GRATIS) van feedback wilt laten voorzien? Meld je dan aan! Je mag een productie aanreiken die ‘af’ is, maar ook een eerste versie waar je nadien nog aan wilt sleutelen. Tijdens het Filmcafé worden de aangereikte films vertoond voor alle aanwezigen en vervolgens besproken. Een film inzenden kan t/m 16 oktober a.s. via cinelova@gmail.com.

  Wil je geen film aanreiken, maar wel als toeschouwer deelnemen aan het Filmcafé, ook dat kan!
  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 27 oktober 2017 - 02 november 2017eigen activiteit Workshop Projectplan schrijven en fondsen werven
  Inkomsten uit fondsenwerving zijn voor de cultuursector in toenemende mate van belang. Maar hoe pak je dat aan…

  Inkomsten uit fondsenwerving zijn voor de cultuursector in toenemende mate van belang. Maar hoe pak je dat aan als culturele stichting, vereniging, instelling of individueel organisator? In deze workshop staat het schrijven van een goed projectplan en het opstellen van een realistische begroting centraal. Dit is namelijk onontbeerlijk voor een succesvolle fondsenwerving. Tevens krijg je in vogelvlucht inzicht in de bekende fondsen en provinciale subsidieregelingen die er zoal zijn en de zaken die van belang zijn voor een gedegen subsidieverantwoording achteraf.
   
  Let op: In deze workshop komt fondsenwerving bij instellingen(fondsen/stichtingen) aan bod, niet te verwarren met sponsoring door bedrijven. 

  Voor wie?
  Bestuursleden en (commissie)leden van culturele stichtingen en verenigingen, organisatoren van culturele evenementen, cultureel ondernemers en kunstenaars.

  Data en locaties
  Midden-Limburg
  Datum: vrijdag 27 oktober 2017
  Tijd: 9.30-12.00 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5 Roermond

  Zuid-Limburg
  Datum: donderdag 2 november 2017
  Tijd: 19.30-22.00 uur
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, Elsloo

  Docenten
  Marvin Chirino en Jan-Joris Duisters van Subsidiebureau TRIAS.

  Aanmelden
  Deelname aan de workshops is gratis.* Per workshop is plaats voor max. 20 deelnemers. Vol=vol, dus wees er snel bij! Klik op de 'Lees meer' link voor meer informatie en om aan te melden.

  *Deze workshop kan gratis worden aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 

  Lees meer
 • 27 oktober 2017 18:00 - 22:00samenwerkings activiteit Open auditie jonge dansers voor schrit_tmacher festival
  Jonge dansers (m/v) kunnen op 27 oktober van 18.00-22.00 uur meedoen aan open audities voor een uniek euregionaal…

  Jonge dansers (m/v) kunnen op 27 oktober van 18.00-22.00 uur meedoen aan open audities voor een uniek euregionaal dansproject i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg tijdens schrit_tmacher festival 2018. Meer info hieronder (in het Engels):

  On Friday 27th of October 2017 (18:00 – 22:00 PM) the schrit_tmacher festival (GENERATION2) will be holding an open audition in Cultuurhuis Heerlen for young dancers with a strong personality and lots of ambition for the following:

  The short-term project ‘Co-Laboration’, a unique dance project with young dancers from The Netherlands and Germany.

  Choreographer: Hans Tuerlings (Scapino, RAZ) in collaboration with video artist Kai Gusseck.

  Conditions:

  • Coming from Limburg (NL) or Nordrhein Westfalen (D)
  • Aged between 14 and 24 years old
  • At least 4 years of dancing experience – all dance styles are welcome!
  • Available at all rehearsals and performances: 

  9/10 Dec 2017 – 16/17 Dec 2017
  13/14 Jan 2018 – 20/21 Jan 2018 – 27/28 Jan 2018
  3/4 Feb 2018 – 17/18 Feb 2018 – 24/25 Feb 2018
  2/3 Mar 2018
  Première Heerlen: 4th of March 2018
  Première Aachen: 11th of March 2018

  More information or registration (before 13th of October!) for the audition on 27-10-2017: contact Irene Poell of Huis voor de Kunsten Limburg via ipoell@hklimburg.nl / T: 0031 (0)6 -54 357 349. German information or registration: contact Yvonne Eibig: info@gen-2.de

 • 14 november 2017 19:15 - 22:15eigen activiteit Workshop Eventcommunicatie en -marketing
  In deze workshop leer je hoe je de marketing en communicatie rondom de organisatie van een (cultureel) evenement…
  In deze workshop leer je hoe je de marketing en communicatie rondom de organisatie van een (cultureel) evenement kunt organiseren. Hoe bepaal je het doel, de strategie en de planning? Je krijgt uitleg over verschillende communicatiemiddelen en welk middel het beste op welk moment en waar kan worden ingezet. De workshop heeft een interactief en praktisch karakter. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je volop inspiratie en ideeën om vervolgens zelf aan de slag te gaan met een plan voor het promoten van jouw activiteit(en) of evenement(en). 

  Docenten uit de praktijk
  Sacha Gommans en Niels van Gerven van Viduro Marketing en Communicatie verzorgen de workshop. Zij hebben ervaring met het organiseren van succesvolle evenementen.

  Voor wie?
  Bestuursleden en (commissie)leden van culturele stichtingen en verenigingen, organisatoren van culturele evenementen, cultureel ondernemers en kunstenaars.

  Data en locaties
  Zuid-Limburg
  Datum: woensdag 25 oktober 2017
  Tijd: 19.15-22.15 uur
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, Elsloo

  Midden-Limburg
  Datum: vrijdag 3 november 2017
  Tijd: 9.30-12.30 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  Noord-Limburg
  Datum: dinsdag 14 november 2017
  Tijd: 19.15-22.15 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis ’t Haeren, Irenestraat 20, Grubbenvorst

  Aanmelden
  Deelname aan de workshops is gratis.* Per workshop is plaats voor max. 20 deelnemers. Vol=vol, dus wees er snel bij! Klik op de 'Lees meer' link voor meer informatie en om aan te melden.

  *Deze workshop kan gratis worden aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 


  Lees meer
 • 15 november 2017 19:30 - 22:00eigen activiteit Workshop Creatief jongeren bereiken
  Veel culturele stichtingen en verenigingen hebben moeite om nieuwe jeugdleden en/of jongere bestuursleden te werven…
  Veel culturele stichtingen en verenigingen hebben moeite om nieuwe jeugdleden en/of jongere bestuursleden te werven en behouden. En ook jongeren die zich op een andere manier willen verbinden aan culturele activiteiten zijn niet altijd eenvoudig te vinden. Toch zijn ze er wel! Hoe bereik je hen en hoe zorg je dat ze enthousiast worden én blijven? In deze workshop leer je hoe je je creatieve brein kunt activeren en hoe je zelf met creativiteit, lef en out-of-the-box denken tot nieuwe inzichten kunt komen. Verwacht geen pasklare antwoorden, maar laat je inspireren en durf de verkenning van nieuwe mogelijkheden voor jouw stichting, vereniging of project aan te gaan. De workshop is interactief van aard en er is ook volop gelegenheid om ideeën uit te wisselen met andere deelnemers.

  Docent
  Suzanne van Maasakker van Buro Veranders. Zij is bijna 10 jaar actief als zelfstandig organisatieadviseur en verandercoach. Ze begeleidt verandertrajecten en verzorgt workshops en trainingen bij diverse bedrijven en instellingen.

  Voor wie?
  Bestuursleden en (commissie)leden van culturele stichtingen en verenigingen, organisatoren van culturele evenementen en docenten.

  Data en locaties
  Midden-Limburg
  Datum: donderdag 26 oktober 2017
  Tijd: 19.30-22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Monseigneur Savelbergweg 100, Heel

  Noord-Limburg
  Datum: dinsdag 7 november 2017
  Tijd: 19.30-22.00 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis ’t Haeren, Irenestraat 20, Grubbenvorst

  Zuid-Limburg
  Datum: woensdag 15 november 2017
  Tijd: 19.30-22.00 uur
  Loctaie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, Elsloo

  Aanmelden
  Deelname aan de workshops is gratis.* Per workshop is plaats voor max. 20 deelnemers. Vol=vol, dus wees er snel bij! Klik op de 'Lees meer' link voor meer informatie en om aan te melden.


  Lees meer
 • 22 november 2017 19:00 - 21:30eigen activiteit Workshop Van samenwerken tot fuseren
  Verenigingen en stichtingen in het culturele veld worden geconfronteerd met maatschappelijke en demografische ontwikkelingen…
  Verenigingen en stichtingen in het culturele veld worden geconfronteerd met maatschappelijke en demografische ontwikkelingen (o.a. krimp) die hen ertoe brengen om zich op de toekomst te beraden. Om het ledenbestand op peil te houden, de bestuurlijke en organisatorische slagkracht te verbeteren, kosten te besparen, de kwaliteit te verhogen of om innovatie en vernieuwing mogelijk te maken, kan samenwerken met andere organisaties een belangrijk middel zijn. Uiteindelijk kan dit leiden tot volledig samengaan of fuseren.

  Hoewel samenwerken en/of fuseren zeker kansen biedt, is het niet altijd gemakkelijk te realiseren. Vaak staan er belemmeringen in de weg. Deze workshop is bedoeld om inzicht te geven in de aanleiding en motivatie van samenwerking. Verschillende vormen van samenwerken worden besproken en de opzet van fusieprocessen wordt behandeld. 

  Workshopleider
  Toon Peerboom, vice-voorzitter van de landelijke muziekkoepel KNMO en begeleider van diverse ontwikkel- en samenwerkingsprojecten bij verenigingen; hij werkt als senior-consultant P&O bij DSM in Heerlen.

  Voor wie?
  Bestuursleden van culturele stichtingen en verenigingen.

  Datum en locatie
  Midden-Limburg
  Datum: woensdag 22 november 2017
  Tijd:19.00-21.30 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  Aanmelden
  Deelname aan de workshops is gratis.* Per workshop is plaats voor max. 20 deelnemers. Vol=vol, dus wees er snel bij! Klik op de 'Lees meer' link voor meer informatie en om aan te melden.

  *Deze workshop kan gratis worden aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur.

   
  Lees meer
 • 23 november 2017 13:00 - 17:00eigen activiteit Masterclass Governance & Cultuur
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert in samenwerking met Maastricht University en Supervisie Limburg een…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert in samenwerking met Maastricht University en Supervisie Limburg een masterclass voor toezichthouders en bestuurders in de culturele sector. Het thema is ‘Governance & Cultuur’. Dit kan op twee manieren worden gelezen: als governance van de culturele sector en als de cultuur van governance. Beide betekenissen komen tijdens de masterclass aan de orde.

  Net als in andere sectoren worden aan bestuur en toezicht in de culturele sector steeds hogere eisen gesteld. Er moet voldaan worden aan de Governance Code Cultuur, bestuurders en toezichthouders moeten professionaliseren en incidentele missers zijn voor politiek en pers aanleiding om de hele sector als ‘slecht’ af te schilderen. Politici grijpen dan graag in met nog meer regels, bovenop de forse ingrepen in de cultuur die Halbe Zijlstra als staatssecretaris in Rutte I heeft doorgevoerd. Cultuur wordt steeds meer als een markt van vraag en aanbod gezien, terwijl anderzijds kunstenaars hun professionele speelruimte claimen.

  Hoe kunnen toezichthouders en bestuurders van culturele organisaties in dit ingewikkelde krachtenveld opereren? Wat wordt van hen verwacht? Wat is professioneel toezicht, hoe doe je dat en wat heb je daarvoor nodig? Hoe vervult de RvT/RvC zijn werkgeversrol? Wat is integraal toezicht? Hoe houden de toezichthouders hun eigen professionaliteit en kwaliteit en die van de bestuurders op peil? Hoe zwaar moet je tillen aan risico’s en aansprakelijkheid? Hoe bestuur je een professionele organisatie in een publiek kader en hoe houd je daar toezicht op? Wat is de eigen governance-cultuur van de organisatie? Hoe maak je die zichtbaar en hoe bespreek je die? Deze en andere vragen komen tijdens de masterclass interactief aan de orde.

  Docent
  Dr. ir. Hans Hoek van C3 adviseurs en managers is governance expert voor de zorg en andere semipublieke sectoren. Hij is gepromoveerd op dit onderwerp bij de Erasmus Universiteit. Tijdens de masterclass geeft hij inzicht in de principes van ‘good governance’, de huidige praktijk en de ‘best practices’, maar hij relativeert ook het steeds uitvergroten van missers en de soms te hoog gespannen verwachtingen van governance als oplossing voor alles wat mis kan gaan. Hij zal ingaan op het complexe spanningsveld tussen private governance (de cultuurinstelling als private rechtspersoon), publieke governance (de bemoeienis van de overheid) en professional governance (de wijze waarop professionals hun kwaliteit op peil houden).

  Coreferent
  Theo van Ballegooy MBA treedt op als coreferent. Hij is secretaris van het Elisabeth Strouven Fonds te Maastricht, een fonds dat behoort tot de grotere fondsen in Nederland en actief is in het sociaal-maatschappelijk en culturele domein en op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling. Theo zal vanuit zijn huidige praktijk en ervaring op het gebied van governance in de Nederlandse wereld van vermogensfondsen zijn licht laten schijnen op governance in de culturele wereld, een sector waarmee hij van oudsher goed bekend is.

  Voor wie?
  Leden van de Raad van Toezicht / Raad van Commissarissen en directies / managers van culturele instellingen, stichtingen en verenigingen.

  Data en locatie
  • Donderdag 23 november 2017 (VOL!), tijd: 13.30-17.00 uur
  • Woensdag 25 januari 2018 (nog enkele plekken vrij), tijd: 13.30-17.00 uur
  Locatie (beide): Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5 Roermond.

  Aanmelden
  Deelname aan de Masterclass Governance & Cultuur kost € 99,-. Er zijn per keer 15 plekken beschikbaar. Vol=vol, dus wees er snel bij! Aanmelden (alleen nog mogelijk voor de masterclass op 25 januari) kan via bthomissen@hklimburg.nl.

  Deelnemers ontvangen na het volgen van de Masterclass Governance & Cultuur een certificaat van Maastricht University en 3 PE-punten (PE staat voor permanente educatie).
  Vragen?

  Voor vragen over de Masterclass, neem contact op met:
  Bas Thomissen, directiesecretaris Huis voor de Kunsten Limburg
  bthomissen@hklimburg.nl
  T 0475 399 272

  Meer...
  Verder geïnteresseerd in permanente educatie voor toezichthouders? Kijk dan ook eens op de gezamenlijke website van Supervisie Limburg en Maastricht University.

   
  Lees meer
 • 28 november 2017 19:15 - 22:15eigen activiteit Workshop Boekhouden voor culturele stichtingen en verenigingen
  Hoe zorg je als culturele stichting of vereniging dat je boekhouding in orde is? Dat je voldoet aan de eisen van…
  Hoe zorg je als culturele stichting of vereniging dat je boekhouding in orde is? Dat je voldoet aan de eisen van subsidiegevers en Belastingdienst en dat op inzichtelijke wijze verantwoording kan worden afgelegd? In deze workshop krijg je de basisbeginselen van boekhouden bijgebracht en leer je aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden hoe de financiële administratie en verantwoording idealiter in elkaar moeten steken. Ook krijg je enkele tips over de fiscaal-juridische regelgeving waar je stichting/vereniging rekening mee moet houden.

  Docenten
  Dion Daemen en Marc Sullot van Kallen Accountants & Belastingadviseurs.

  Voor wie?
  Penningmeesters en secretarissen van culturele stichtingen en verenigingen.

  Data en locaties
  Zuid-Limburg
  Datum: woensdag 8 november 2017
  Tijd: 19.15-22.15 uur
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, Elsloo

  Midden-Limburg
  Datum: donderdag 16 november 2017
  Tijd: 19.15-22.15 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Monseigneur Savelbergweg 100, Heel

  Noord-Limburg
  Datum: dinsdag 28 november 2017
  Tijd: 19.15-22.15 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis ’t Haeren, Irenestraat 20, Grubbenvorst

  Aanmelden
  Deelname aan de workshops is gratis.* Per workshop is plaats voor max. 20 deelnemers. Vol=vol, dus wees er snel bij! Klik op de 'Lees meer' link voor meer informatie en om aan te melden.

  *Deze workshop kan gratis worden aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 


  Lees meer
 • 25 januari 2018 13:30 - 17:00eigen activiteit Masterclass Governance & Cultuur
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert in samenwerking met Maastricht University en Supervisie Limburg een…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert in samenwerking met Maastricht University en Supervisie Limburg een masterclass voor toezichthouders en bestuurders in de culturele sector. Het thema is ‘Governance & Cultuur’. Dit kan op twee manieren worden gelezen: als governance van de culturele sector en als de cultuur van governance. Beide betekenissen komen tijdens de masterclass aan de orde.

  Net als in andere sectoren worden aan bestuur en toezicht in de culturele sector steeds hogere eisen gesteld. Er moet voldaan worden aan de Governance Code Cultuur, bestuurders en toezichthouders moeten professionaliseren en incidentele missers zijn voor politiek en pers aanleiding om de hele sector als ‘slecht’ af te schilderen. Politici grijpen dan graag in met nog meer regels, bovenop de forse ingrepen in de cultuur die Halbe Zijlstra als staatssecretaris in Rutte I heeft doorgevoerd. Cultuur wordt steeds meer als een markt van vraag en aanbod gezien, terwijl anderzijds kunstenaars hun professionele speelruimte claimen.

  Hoe kunnen toezichthouders en bestuurders van culturele organisaties in dit ingewikkelde krachtenveld opereren? Wat wordt van hen verwacht? Wat is professioneel toezicht, hoe doe je dat en wat heb je daarvoor nodig? Hoe vervult de RvT/RvC zijn werkgeversrol? Wat is integraal toezicht? Hoe houden de toezichthouders hun eigen professionaliteit en kwaliteit en die van de bestuurders op peil? Hoe zwaar moet je tillen aan risico’s en aansprakelijkheid? Hoe bestuur je een professionele organisatie in een publiek kader en hoe houd je daar toezicht op? Wat is de eigen governance-cultuur van de organisatie? Hoe maak je die zichtbaar en hoe bespreek je die? Deze en andere vragen komen tijdens de masterclass interactief aan de orde.

  Docent
  Dr. ir. Hans Hoek van C3 adviseurs en managers is governance expert voor de zorg en andere semipublieke sectoren. Hij is gepromoveerd op dit onderwerp bij de Erasmus Universiteit. Tijdens de masterclass geeft hij inzicht in de principes van ‘good governance’, de huidige praktijk en de ‘best practices’, maar hij relativeert ook het steeds uitvergroten van missers en de soms te hoog gespannen verwachtingen van governance als oplossing voor alles wat mis kan gaan. Hij zal ingaan op het complexe spanningsveld tussen private governance (de cultuurinstelling als private rechtspersoon), publieke governance (de bemoeienis van de overheid) en professional governance (de wijze waarop professionals hun kwaliteit op peil houden).

  Coreferent
  Theo van Ballegooy MBA treedt op als coreferent. Hij is secretaris van het Elisabeth Strouven Fonds te Maastricht, een fonds dat behoort tot de grotere fondsen in Nederland en actief is in het sociaal-maatschappelijk en culturele domein en op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling. Theo zal vanuit zijn huidige praktijk en ervaring op het gebied van governance in de Nederlandse wereld van vermogensfondsen zijn licht laten schijnen op governance in de culturele wereld, een sector waarmee hij van oudsher goed bekend is.

  Voor wie?
  Leden van de Raad van Toezicht / Raad van Commissarissen en directies / managers van culturele instellingen, stichtingen en verenigingen.

  Data en locatie
  • Donderdag 23 november 2017 (VOL!), tijd: 13.30-17.00 uur
  • Woensdag 25 januari 2018 (nog enkele plekken vrij), tijd: 13.30-17.00 uur
  Locatie (beide): Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5 Roermond.

  Aanmelden
  Deelname aan de Masterclass Governance & Cultuur kost € 99,-. Er zijn per keer 15 plekken beschikbaar. Vol=vol, dus wees er snel bij! Aanmelden (alleen nog mogelijk voor de masterclass op 25 januari) kan via bthomissen@hklimburg.nl.

  Deelnemers ontvangen na het volgen van de Masterclass Governance & Cultuur een certificaat van Maastricht University en 3 PE-punten (PE staat voor permanente educatie).
  Vragen?

  Voor vragen over de Masterclass, neem contact op met:
  Bas Thomissen, directiesecretaris Huis voor de Kunsten Limburg
  E bthomissen@hklimburg.nl
  T 0475 399 272

  Meer...
  Verder geïnteresseerd in permanente educatie voor toezichthouders? Kijk dan ook eens op de gezamenlijke website van Supervisie Limburg en Maastricht University.

   
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
18-10-2017 16:02,

Gezocht: Jonge dichters voor Doe Maar Dicht Maar

De landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar is weer gestart. Het Poëziepaleis is op zoek naar Jonge… De landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar is weer gestart. Het Poëziepaleis is op zoek naar Jonge dichters tussen de 12 en 18 jaar van het vmbo, havo, vwo, MBO of ROC. Deelnemers mogen maximaal drie zelfgeschreven gedichten insturen. 

De honderd beste gedichten verdienen een plaats in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2018. Zij worden gekozen door een vakjury. De tien beste dichters, vijf van 12 t/m 14 jaar en vijf van 15 t/m 18 jaar, worden uitgenodigd voor de finale. Hier worden de twee hoofdprijswinnaars bekendgemaakt. Deelnemers kunnen tot 5 februari 2018 hun zelfgeschreven gedichten insturen via onze website: www.poeziepaleis.nl

Een ingezonden gedicht moet in het Nederlands geschreven zijn. Een andere taal is ook toegestaan als dat je moedertaal is. Stuur dan wel een vertaling mee. De uitslag is half mei 2018 te vinden op www.poeziepaleis.nl

Lees meer…
17-10-2017 16:29,

Meedoen aan Carmina Burana in Openluchttheater Valkenburg

Openluchttheater Valkenburg biedt zangers en zangeressen uit Zuid- en Midden-Limburg de kans om op 8… Openluchttheater Valkenburg biedt zangers en zangeressen uit Zuid- en Midden-Limburg de kans om op 8 september 2018 mee te werken aan een spectaculaire uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff. Het betreft een eigen productie van het openluchttheater voor orgel, solisten, slagwerkers en een groot koor.

Maximaal 300 zangers kunnen inschrijven voor deze bijzondere productie. Ze worden geselecteerd via een auditie die op 27 januari 2018 gehouden wordt in Valkenburg. Deelname aan het project kost €20,-.
Artistiek leider en dirigent van de productie is Steven van Kempen. De solisten zijn sopraan Fenna Ograjensek, tenor Pascal Pittie en bariton Vincent Kusters. Organist is Tjeu Zeijen.

Er zijn negen repetities, in 2018, gepland op twee locaties, het gemeenschapshuis in Born en café ’t Weverke in Schimmert op: 26 mei, 2, 9, 16, 23 en 30 juni, 7 juli, 25 augustus en 1 september, telkens van 14.00 tot 16.30 uur. Op 7 september is de generale repetitie in het openluchttheater.
Geïnteresseerde zangers en zangeressen kunnen zich tot 15 december opgeven d.m.v. het sturen van een mail naar projectcoördinator Melissa de Groot via info@somelis.nl.Lees meer…
13-10-2017 10:35,

Zing mee met het multicultureel concert van Popkoor Thirdwing uit Heerlen

‘Popkoor Thirdwing meets the world’ is de naam van een multicultureel Kerstconcert dat plaatsvindt… ‘Popkoor Thirdwing meets the world’ is de naam van een multicultureel Kerstconcert dat plaatsvindt op woensdag 20 december a.s. in Cultureelcentrum Corneliushuis in Heerlen.

Of je nu vluchteling bent, Indiaase roots hebt, Duitstalig bent, Brabants dialect spreekt of gewoon hier woont en graag zingt en ouder bent dan 14 jaar, bij Popkoor Thirdwing kun je 10 weken lang gratis mee-repeteren met als doel meezingen in een Kerstconcert.

De laagdrempelige opzet van dit concert leent zich bij uitstek voor een vermenging tussen verschillende culturen. Het popkoor wilt laten zien en horen hoe een multiculturele samenleving kan functioneren en klinken.

Kom en beleef
Het koor repeteert woensdagavond van 19.30 uur tot ca. 22.00 uur in het Cultureel Centrum Corneliushuis ( Groeet Genhei 14, Heerlen-Heerlerheide). Het kerstrepertoire is pop en hip. Wil je meedoen? Meld je dan telefonisch aan via 06 38302120 of mail naar info@thirdwing.nl.Lees meer…
13-10-2017 09:35,

Gezocht: beelden en verhalen over bestemming Roermond

Ben je een geboren en getogen Roermondenaar, maar ben je in een andere straat gaan wonen? Zijn je grootouders… Ben je een geboren en getogen Roermondenaar, maar ben je in een andere straat gaan wonen? Zijn je grootouders lang geleden overgekomen? Of ben je heel recent in Roermond aangekomen na een tocht over zee? Dan zoekt het project Bestemming Roermond jouw verhaal.

De gemeente Roermond kent tegenwoordig 57.520 inwoners. Sommigen komen van ver, anderen uit een naburig dorp of een paar straten verderop. De reis ging gemakkelijk of juist niet. Een verscheidenheid aan mensen en verhalen, maar allemaal met een gemeenschappelijke deler: de bestemming werd Roermond.

Expositie & literatuurwedstrijd
Het project Bestemming Roermond verzamelt de komende maanden alle verhalen om er begin
volgend jaar een expositie mee samen te stellen. De tentoonstelling met als titel Vergezichten opent
medio februari in de ECI Roermond. Aan het project is voor basisschoolleerlingen van groep 7 een
literatuurwedstrijd verbonden. Middelbare scholieren krijgen informatie aangereikt om zo binnen
hun familie verhalen rondom het thema op te tekenen.

Stuur jouw verhaal in!
Heb jij ook een interessant, mooi of indrukwekkend verhaal dat uit het hart verteld moet worden? In
woord, beeld of geluid? App dan naar 06-55550360 of mail voor eind december 2017 naar verhaal@stgbib.nl. Je kunt ook een verhaal achterlaten op facebook.com/bestemmingroermond .

Achtergrond
De gemeente Roermond maakt bijzondere projecten mogelijk, waarbij kunst en cultuur in een
nieuwe dimensie worden gebracht. De uitvoering is in handen van het Cuypershuis. Voor de
realisatie trekt het Cuypershuis telkens andere gastconservatoren of projectleiders aan. Het project
Bestemming Roermond is namens de Stichting Beelden in Beweging in handen van Olivier van Wijk.

 

Lees meer…
11-10-2017 08:43,

Fanfare St. Cecilia Helden zoekt dirigent(e)

Fanfare St. Cecilia Helden (1e divisie) heeft per medio maart 2018 de functie
van dirigent(e) vacant.…
Fanfare St. Cecilia Helden (1e divisie) heeft per medio maart 2018 de functie
van dirigent(e) vacant. De vereniging is daarom op zoek naar een enthousiaste dirigent(e).

Bent u de dirigent(e) die:
• Grote interesse in en affiniteit heeft met de jeugd en ook het belang inziet van (school)-projecten om nieuwe aanwas te krijgen;
• een verenigingsmens is met goede sociale vaardigheden voor het omgaan met alle geledingen van de fanfare;
• bevlogenheid en creativiteit bezit om de muzikanten te inspireren;
• professionele muzikale kwaliteit heeft om het niveau van het korps zo goed mogelijk te handhaven; 
• opleiding conservatorium heeft, diploma bachelor directie of een vergelijkbaar niveau.

Stuur dan uw sollicitatiebrief met CV vòòr 20 november 2017 per mail naar: dirigent.st.cecilia@gmail.com.
Voor aanvullende informatie kunt u desgewenst contact opnemen met bestuurslid John Vermazeren 06-57597513 of bezoek de website www.fanfarehelden.nl.
Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.


 

Lees meer…
04-10-2017 15:33,

Kunstopdracht gemeente Meerssen

Kunstenaars gezocht voor realisatie kunstwerk op rotonde Meerssenhovenweg/Fregatweg… Kunstenaars gezocht voor realisatie kunstwerk op rotonde Meerssenhovenweg/Fregatweg

Aan de toegang tot het Limburgse Heuvelland ligt Meerssen: een fraaie gemeente met een rijke geschiedenis. Meerssen biedt een schat aan verborgen moois, monumentale gebouwen, cultuur- historisch erfgoed en prachtig natuurschoon. De karakteristieke dorpskernen Bunde, Geulle, Meerssen, Rothem en Ulestraten bieden een gevarieerd winkelaanbod en aantrekkelijke parkeertarieven. Niet voor niets dat men zegt: ‘sfeervol Meerssen, daar vind je wat je zoekt!’

Kunstopdracht
Het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Meerssen wil ter verfraaiing van de onlangs gerealiseerde rotonde Meerssenhovenweg/Fregatweg een kunstwerk laten aanbrengen op deze rotonde.

Uitgangspunten kunstwerk
Voor het kunstwerk gelden de volgende uitgangspunten:
 • het creëren van een inspirerend en passend kunstwerk; 
 • het thema van het kunstwerk is vrij maar mag verwijzen naar de geschiedenis van het gebied, de aanwezige natuur, sfeervol Meerssen of Meerssen als toegang tot het Heuvelland;
 • de materialisatie van het kunstwerk mag breed geïnterpreteerd worden;
 • de uitvoering moet vandalismebestendig en duurzaam zijn.
Meedingen naar de opdracht? 
Bent u kunstenaar (bij voorkeur uit Meerssen of uit de regio afkomstig) en wilt u meedingen naar deze opdracht? Stuur dan een brief met uw motivatie en ideeën voor het kunstwerk vóór 1 november 2017 naar: 
Gemeente Meerssen
t.a.v. Beleidsmedewerker Kunst & Cultuur Ankie Bijstra
Postbus 90
6230 AB Meerssen
Of via e-mail: ankie.bijstra@meerssen.nl

Budget en procedure
Voor deze opdracht is een maximaal budget van € 30.000,- beschikbaar. Dat is inclusief alle kosten maar exclusief BTW. Op basis van alle aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van vier kunstenaars die worden uitgenodigd een schetsontwerp te maken en te presenteren. 
De vergoeding hiervoor bedraagt € 200,-- inclusief BTW.

Informatie
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Ankie Bijstra, tel. 043-3661634 of e-mail: ankie.bijstra@meerssen.nl.
    
 
04-10-2017 11:45,

Van Eyck (Maastricht) zoekt nieuwe directeur

De Van Eyck zoekt per 1 september 2018 een directeur (m/v). Van de nieuwe directeur wordt verwacht dat… De Van Eyck zoekt per 1 september 2018 een directeur (m/v). Van de nieuwe directeur wordt verwacht dat deze het beleid van de internationale postacademie inspirerend continueert en zoekt naar nieuwe mogelijkheden tot verdieping en verruiming.

De Van Eyck is gelegen in Maastricht en geniet een grote internationale reputatie. Zij vervult een unieke rol in de stimulering en ontwikkeling van kunstenaars. De Van Eyck is multi-disciplinair en biedt jaarlijks plaats aan ongeveer 40 deelnemers (beeldend kunstenaars, curatoren, schrijvers, dichters, ontwerpers, architecten). Zij krijgen de tijd en de ruimte hun werk verder te ontwikkelen, aan de projecten van de Van Eyck deel te nemen en samen te werken. Zij zijn het hart van de academie.

De Van Eyck is ook in institutionele zin meervoudig en bestaat uit de Jan van Eyck Academie, de Hubert van Eyck Academie, de Van Eyck Mirror en de Van Eyck Services. In onderlinge dynamiek bepalen zij de aard en kwaliteit van het instituut.

De directeur weet op vloeiende wijze inhoud, beleid en inkomsten bij elkaar te brengen, heeft relevante netwerken – nationaal en internationaal – in de verschillende kunstwerelden en is een verbindende aanjager, initiator van kansen en projecten die de deelnemers en de Van Eyck ten goede komen. Het creëren van een stimulerend werkklimaat dat het beste uit de deelnemers en de medewerkers haalt is een belangrijke kerntaak.

Voor meer informatie, functie-eisen en de sollicitatieprocedure zie www.janvaneyck.nl.
 

Lees meer…
02-10-2017 10:17,

Open auditie jonge dansers

Jonge dansers (m/v) kunnen op 27 oktober van 18.00-22.00 uur meedoen aan open audities voor een uniek…
Jonge dansers (m/v) kunnen op 27 oktober van 18.00-22.00 uur meedoen aan open audities voor een uniek euregionaal dansproject i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg tijdens schrit_tmacher festival 2018. Meer info hieronder (in het Engels):

Open audition for young male & female dancers on Friday 27th of October 2017 – 18:00 – 22:00 PM – Cultuurhuis Heerlen
 
The schrit_tmacher festival (GENERATION2) will be holding an open audition for young dancers with a strong personality and lots of ambition for the following:
 
The short-term project Co-Laboration ~ a unique dance project with young dancers from The Netherlands and Germany.
 
Choreographer: Hans Tuerlings (Scapino, RAZ) in collaboration with video artist Kai Gusseck 
 
Conditions
You have to be a dancer who:
Is coming from Limburg (NL) or Nordrhein Westfalen (D)
Aged between 14 and 24 years old
At least 4 years of dancing experience – all dance styles are welcome!
Available at all rehearsals and performances: 
9/10 Dec 2017 – 16/17 Dec 2017
13/14 Jan 2018 – 20/21 Jan 2018 – 27/28 Jan 2018
3/4 Feb 2018 – 17/18 Feb 2018 – 24/25 Feb 2018
2/3 Mar 2018
Première Heerlen: 4th of March 2018
Première Aachen: 11th of March 2018
 
More information or registration (before 13th of October!) for the audition on 27-10-2017: contact Irene Poell of Huis voor de Kunsten Limburg via ipoell@hklimburg.nl / T: 0031 (0)6 -54 357 349. German information or registration: contact Yvonne Eibig: info@gen-2.de
13-09-2017 14:35,

Nieuwe ontwerpprijs voor aankomende kunstvakdocenten

De kunst van het ontwerpen is een nieuwe prijs voor het meest innovatieve of prikkelende ontwerp van… De kunst van het ontwerpen is een nieuwe prijs voor het meest innovatieve of prikkelende ontwerp van aankomende kunstvakdocenten. In 2018 reikt het LKCA deze prijs voor het eerst uit.

Derde- en vierdejaarsstudenten aan een bachelor docentopleiding in de kunsten (dans, muziek, theater of beeldende kunst en vormgeving) komen in aanmerking voor de juryprijs én een publieksprijs. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 500 euro verbonden. Het kunsteducatieve ontwerp moet zijn ontworpen in dit lopend studiejaar (2017-2018).

Aanleiding ontwerpprijs
De hedendaagse educatieve praktijk vraagt om docenten die niet alleen les kunnen geven, maar ook vanuit een persoonlijke visie onderwijs (mede) kunnen ontwikkelen en vormgeven. Dat geldt zeker voor het onderwijs in de kunsten, een dynamisch vakgebied met steeds nieuwe artistieke uitingen, wispelturige makers en veranderlijke opvattingen. Om de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerper zichtbaar te maken organiseert het LKCA met het Landelijk Overleg Kunstvakdocentenopleidingen (KVDO) en het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten deze educatieve ontwerpprijs.

De kunst van het ontwerpen
Na een voorselectie door de vakjury, presenteren de beste kunsteducatieve ontwerpers op 7 juni 2018 hun ontwerp live voor publiek. Tijdens dit event reikt de juryvoorzitter de prijs van de vakjury uit en bepaalt het publiek wie de publieksprijs wint.

Jury en jurering
De vakjury bestaat uit voorzitter Sanne Scholten, directeur van het LKCA, en vier experts uit het veld van kunst en educatie. De jury beoordeelt de ingezonden kunsteducatieve ontwerpen op onder meer relevantie, actualiteit en geschiktheid voor de praktijk.

Voor meer informatie & aanmelden, klik hier

 

Lees meer…
11-09-2017 16:15,

Zing mee met het Brunssums Mannenkoor

Meezingen tijdens het kerstconcert 2017 vrijblijvend of als lid van het BrunssumsMannenKoor… Meezingen tijdens het kerstconcert 2017 vrijblijvend of als lid van het BrunssumsMannenKoor

BMK nodigt mannen uit om vrijblijvend in te stappen bij de repetities om mee te zingen tijdens ons kerstconcert op zaterdag 16 december in de BrikkeOave samen met het Landgraafs mannenkoor en het jong Nederlands Blazers Ensemble.

Jong NBE is een ensemble van jonge professionele musici uit het NBE. Het jongNBE heeft inmiddels haar sporen verdiend. Het ensemble heeft al op vele podia en festivals gestaan en is samenwerkingen aangegaan met o.a. Jungle by Night (jazz), Holland Opera (opera), Lucky Fonz III (pop), Marnix Dorrestein/IX (pop), Dagmar Slagmolen (theaterproductie), Edgar Moreau (cellist) en Sahand Sahebdivani (story telling).

Er staan 90 à 100 zangers op het podium. U kunt een van deze mannen zijn. Tevens kunt u meezingen in een concert op 20 januari in het wijngrachttheater samen met Landgraafs mannenkoor en Fanfare Harpe Davids. Vanaf maandag 28 augustus of 4 en 11 september is iedere man welkom. Iedere maandagavond om 20.00 uur in grand café Fratelli te Brunssum.
Meer informatie mail naar secretaris@brunssumsmk.nl.
 

Lees meer…
11-09-2017 12:20,

Oproep LKCA: Toekomstbijeenkomst voor jong professionals in de Kunst & Cultuur

Op maandag 25 september van 17.30 – 21.00 uur organiseert LKCA in Utrecht een speciale toekomstbijeenkomst… Op maandag 25 september van 17.30 – 21.00 uur organiseert LKCA in Utrecht een speciale toekomstbijeenkomst voor deze Jong (aankomend) Professionals voor Kunst en Cultuur in de vrije tijd van mensen. Deel met ons wat jij belangrijk vindt voor jouw toekomst!

Samen met jou wilt het LKCA de toekomst verkennen: wat doen mensen straks nog met kunst en cultuur in hun vrije tijd? Wat zie jij om je heen gebeuren en wat zijn volgens jou de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen die dat sturen? En welke invloed hebben die ontwikkelingen op jouw (toekomstige) werkpraktijk?

LKCA
Het LKCA heeft samen met het werkveld actieve cultuurparticipatie een toekomstverkenning gedaan voor ‘de Basis voor Cultuurparticipatie’. In een toekomstagenda, wilt het LKCA óók de stem van de jongeren die werkzaam (gaan) zijn in de culturele sector, de toekomstige professional, een plek geven.
Het LKCA is een landelijk kennisinstituut voor kunst en cultuur op school en in de vrije tijd. Samen met allerlei partners willen ze bereiken dat zoveel mogelijk mensen kennismaken met kunst en cultuur en zich er verder in kunnen ontwikkelen.

Oproep aan jou
 • Ben je tussen de 17 en 30 jaar?
 • Houd je je bezig met kunst en cultuur? In de zin dat je niet alleen of niet per se zelf uitvoerend kunstenaar bent, maar wél bezig bent met of later wilt lesgeven, organiseren, coachen…
 • Ben je maatschappelijk betrokken?
Denk dan mee over de toekomst van cultuurparticipatie!

Jouw ideeën krijgen dan een plek in de Basis voor Cultuurparticipatie, een toekomstagenda die plek biedt aan de stem en inzichten van professionals die ervoor zorgen dat mensen óók in de toekomst actief bezig kunnen blijven met kunst en cultuur. De toekomstagenda kunnen we inzetten om de politiek te laten weten dat kunst en cultuur ook in de toekomst belangrijk zijn en dat jij als professional dat mede mogelijk maakt.

Datum: Maandag 25 september 2017, 17.30 – 21.00 uur
Locatie: LKCA, Kromme Nieuwegracht 66 (ingang Jeruzalemstraat), Utrecht
Vergoeding: Voor je bijdrage krijg je €50,- + reiskosten (op basis van 2e klas openbaar vervoer) vergoed.
Aanmelden: Als je mee wilt doen, meld je dan vóór 20 september a.s. aan via maryanhess@lkca.nl.Lees meer…
08-09-2017 09:30,

Theatercollectief PlayField zoekt Heerlenaren

PlayField is een jong theatercollectief uit Gent. Voor hun voorstelling TimeLine zijn ze op zoek naar… PlayField is een jong theatercollectief uit Gent. Voor hun voorstelling TimeLine zijn ze op zoek naar mensen die met hun in gesprek willen gaan over hun dromen en angsten voor de stad Heerlen. Zij leren jou en je verhaal eerst kennen in een kort gesprek. Ze luisteren op deze manier naar verschillende mensen.
Uit alle verhalen die ze verzameld hebben kiezen ze 4 uit die ze later op locatie in Heerlen verder zullen verkennen en opnemen. Deze opnames worden vervolgens gebruikt in de voorstelling.

PlayField zoekt mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en nationaliteiten die wonen in de stad Heerlen.
- kinderen tussen 12 en 14 jaar oud
- jongeren tussen 20 en 25 jaar oud (studenten)
- volwassenen tussen 35 en 50 jaar oud
- senioren 60 +

Dit project valt binnen het kader van Randland in Schunck* en wordt gemaakt vanuit broedplaats: VIA cultuurhuis, de Heerlense broedplaats van takentmakelaar VIA ZUID.
De interviews worden gehouden op 18 en 19 september 2017 in Heerlen.
Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen stuur ons dan een mailtje op info@playfield.be met vermelding van je naam, leeftijd, woonplaats en nationaliteit.
 

Lees meer…
08-09-2017 09:09,

Het Mondriaan Fonds zoekt adviseurs

Het Mondriaan Fonds zoekt adviseurs op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed. Per 1 januari… Het Mondriaan Fonds zoekt adviseurs op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed. Per 1 januari 2018 worden nieuwe leden gezocht voor de poule van externe deskundigen.

Erfgoed
Op het gebied van erfgoed zoekt het fonds generalisten, met goed zicht op het erfgoedveld en erfgoedbeleid en specialisten met uitgebreide kennis op een of meerdere specifieke terreinen hierbinnen, zoals natuurhistorisch erfgoed, maritiem erfgoed, moderne kunst, archieven, religieuze kunst, volkenkunde, immaterieel erfgoed.

Hedendaagse beeldende kunst
Op het gebied van hedendaagse beeldende kunst zoekt het Mondriaan Fonds beeldend kunstenaars en beschouwers (curatoren, critici, theoretici) en andere deskundigen op het gebied van schilderkunst, performance, (documentaire) fotografie, 3D/mixed media en nieuwe media.

Reageren kan tot en met 15 september 2017.Lees meer…
04-05-2017 10:48,

Doe mee aan de schrijfwedstrijd Raadselige Roos

De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot… De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot genoegen worden schrijvers uitgenodigd om deel te nemen aan deze jubileumeditie. Gegeven dit feit heeft het bestuur een oude traditie in ere hersteld: het winnen van een trofee voor de eerste prijs proza, poëzie en de publieksprijs. U kunt aan de wedstrijd deelnemen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen vóór zondag 1 oktober 2017.

Thema
Het thema dit jaar is: De teugels laten vieren. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie. De spelregels zijn te vinden op onze website: www.literaircafevenray.nl, op de pagina Raadselige Roos.

Deelname
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 tot 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2017 vindt eind januari 2018 plaats. 

Lees meer…
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?